Hytten Sellanraa, også kalt «Betonghytta», i Målselv fjellandsby ble tildelt Betongelementprisen i 2021. Foto: Andrè Severin Johansen
Hytten Sellanraa, også kalt «Betonghytta», i Målselv fjellandsby ble tildelt Betongelementprisen i 2021. Foto: Andrè Severin Johansen

Deler ut Betongelementprisen for 19. gang.

Til høsten skal Betong Norge dele ut Betongelementprisen for 19. gang. Nå søker de etter kandidater til utmerkelsen.

Betongelementprisen tildeles arkitektkontorer som annerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk av betongelementer. Prisen ble opprettet i 1987 av Norske Arkitekters Landsforbund, Rådgivende Ingeniørens Forening og Betong Norge, og tildeles annethvert år.

De tre siste prisene har blitt tildelt et hytteprosjekt, en rasteplass og en gjenbruksstasjon. Betongelementprisen 2021 ble tildelt Hamran/Johansen Arkitekter AS MNAL i samarbeid med oppdragsgiver og elementfabrikk for hytta "Sellanraa" i Målselv fjellandsby. I 2019 var det KAP Kontor for Arkitektur og PLAN AS som stakk av med prisen for Ostasteidn rasteplass, og i 2017 ble prisen tildelt Longva Arkitekter AS for Smestad Gjenbruksstasjon.

John-Erik Reiersen er daglig leder i Betong Norge og jurymedlem i Betongelementprisen. Foto: Moment Studio
John-Erik Reiersen er daglig leder i Betong Norge og jurymedlem i Betongelementprisen. Foto: Moment Studio

Daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, ser frem til å samle juryen som består av representanter fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Rådgivende Ingeniørers Forening og han selv som juryens sekretær. Det er tre representanter fra NAL og en representant fra RIF.

Reiersen oppfordrer arkitekter, entreprenører, byggherrer og andre som er tilknyttet byggenæringen til å melde inn kandidater til årets pris.

– Med Betongelementprisen ønsker vi å gi en anerkjennelse til innovativ og estetisk bruk av betong, klimasmarte løsninger og konstruksjoner der betong utgjør en viktig del av det konseptuelle, sier John-Erik Reiersen i en pressemelding.

– Fra prisen ble etablert har vurderingskriteriene vært i stadig utvikling, derfor er klima og miljø også en viktig del av vurderingen. Prosjektet Sellanraa/Betonghytta er nettopp et eksempel på det, sammen med den utfordrende betongbruken, stedlig estetikk var også klima og miljø en del av vurderingen. I et storslått fjellandskap er prosjektet ført opp med stedlige materialer som er kortreist, og som er en lavmælt respons til omgivelsene av berg og fjell, legger Reiersen til.

Prosjektene som nomineres til prisen må ha vært overlevert byggherre ikke senere enn tre år før tildeling. Prisen tildeles arkitektforetaket som har deltatt i prosjektet. Byggets eier, entreprenør og rådgiver tildeles diplom.