Skytebas Chris Sporsheim i Petter A. Olsen AS ved porten der den gamle hengelåsen var erstattet med en ny ingen på anlegget hadde nøkkel til.

Da entreprenøren kom på jobb var den 3,3 tonn tunge boreriggen sporløst forsvunnet

Da boreriggen var fjernet fra anlegget på Oppsal i Oslo, låste de utspekulerte tyvene anleggsporten etter seg med en splitter ny hengelås ingen hadde nøkkel til.

Dette er boreriggen som ble sjålet fra Petter A. Olsen AS og anleggsplassen på Oppsal i Oslo. Det er en T15 2011-modell fra Atlas Copco. Maskinen har gått rundt 2.000 timer, og beskrives av entreprenøren som «i sin beste alder». (Foto: Privat)

Boreriggen som er stjålet ble kjøpt for 1,6 millioner kroner eks moms.

Tyvene har latt både andre maskiner, diesel og forskjellig verktøy stå helt urørt etter raidet på Oppsal.

– Maskinen var ikke synlig fra veien, så her har de visst akkurat hva de var på jakt etter. De må ha hatt en lastebil med kran eller noe lignende utstyr for å få fraktet den med seg. Det er proft utført, sier skytebas Chris Sporsheim hos Hvaler-firmaet Petter A. Olsen AS.

Bore- og sprengningsspesialisten, som er underentreprenør for AF på oppgraderingen av Østensjøbanen i Oslo, skjønte lite da de kom på jobb mandag morgen og ble møtt av en hengelås som ingen hadde nøkkel til.

– Vi hadde en kodehengelås hengende her før, men bare litt metallstøv og en liten bit av kjettingen ligger igjen av den. Den nye hengelåsen har de vel hengt opp for å skaffe seg ekstra tid og at ingen forbipasserende skulle fatte mistanke, tror Sporsheim.

Naboer har hørt bråk
Byggeindustrien har snakket med naboer på stedet som hørte både trafikk og støy fra anleggsplassen etter klokken 21.00 på søndag kveld.

Likevel fattet de ikke mistanke til at noe ulovlig var i gjære bare noen titalls meter unna dem.

– Både jeg og mannen min ergret oss over bråket og vi reagerte også på tidspunktet. Men vi trodde det var vanlig anleggsvirksomhet. Og hadde jeg sett en maskin som ble flyttet på av en lastebil, hadde jeg vel uansett ikke trodd det var et tyveri, sier naboen til Byggeindustrien som sier historien har vært en vekker.

– Dette viser jo at vi naboer må være på vakt og melde fra når vi ser folk bevege seg innenfor anleggsgjerdene. Det har nemlig hendt at vi har sett folk der på kveldstid. Noen har til og med jogget der, sier naboen.

Økonomiske konsekvenser
Nå må Petter A. Olsen AS bruke både verdifull tid og  ekstra penger på å få jobben gjort på Østensjøbanen.

– Dette betyr et tap for oss som vi ikke helt vet de økonomiske følgene av enda. La oss si vi får igjen 1 million på forsikringen og ender opp med å måtte kjøpe en ny til 1,6 millioner, så er det 600.000 i rent tap for oss. Maskinene har dessuten lang leveringstid, så alt av leieutgifter kommer eventuelt i tillegg, sier daglig leder Petter A. Olsen til Byggeindustrien.

Politianmeldt
Han er opptatt av å få på plass nødvendig utstyr så fort som mulig.

– Vi må jo serve kundene våre så godt vi kan, så vi har ikke annet valg enn å få tak i nytt utstyr så fort vi kan, sier han.

Petter A. Olsen har nå politianmeldt saken, samt sendt både produsenten og både norske og utenlandske selskaper som selger borevogner både serienummer og bilder av maskinen som er stjålet.

– Håpet er jo at den kan dukke opp en gang den er på service. Derfor har vi vært opptatt av å sende ut serienummer og opplysninger om at den er stjålet til å så mange som mulig, sier Olsen.

Denne hengelåsen hengte tyvene opp etter at de hadde fått med seg en 3,3 tonn anleggsmaskin til en verdi av 1,6 millioner (eks moms).