Brann i flere boliger i natt

Det har vært travelt for brannvesenet flere steder natt til julaften. Til sammen har det blitt meldt om minst fire boligbranner på Sør- og Østlandet.

Mange har fått boligene sine skadd av brann natt til tirsdag, og flere er fraktet til sykehus eller til legevakt som følge av brannene.

Tilstanden er kritisk for en person som er innlagt på sykehus etter en boligbrann i Moss natt til tirsdag. I en annen boligbrann i Moss, på Kleberget, er en kvinne i 50-årene innlagt etter å ha fått i seg røyk. Tilstanden hennes betegnes ikke som alvorlig.

Ikke sammenheng

I tillegg har det vært en brann i en enebolig i Halden, hvor naboer måtte evakuere som følge av røyken i området.

– Vi ser ikke brannene i sammenheng. Når det gjelder brannen i Halden, har vi opplysninger om at det ikke skal ha vært folk på adressen. I den saken blir det vitneavhør og taktisk etterforskning, og vi skal vurdere kriminalteknisk på dagtid tirsdag, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til NTB.

Årsaken til brannene i Østfold er ukjent.

– Tre branner er litt over snittet, for å si det rett ut, sier operatør Bård Fredriksen ved Øst 110-sentral til NTB.

Fredriksen sier han ikke sitter med noen statistikk over branner i desember framfor seg, men han sier ut fra erfaring at det er mange branner i desember.

– Jeg kan ikke spekulere rundt årsaken til brannene fra i natt, men ut fra erfaring brenner det mest i desember på grunn av høyt strømforbruk og stearinlys, sier Fredriksen.

Svidd svor

Også på Sørlandet brant det i en bolig natt til tirsdag. To personer måtte hoppe ut av en veranda i andre etasje fra en bolig i Arendal for å berge seg fra brannen. De ble sendt til legevakt for sjekk etter å ha fått i seg røyk.

Ikke alt brannvesenet har rykket ut på, har vært like alvorlig. Brannvesenet i Oslo måtte natt til tirsdag rykke ut til en leilighet på Lysaker brygge hvor det ble stekt ribbe. Ribbestekingen førte til røyk i oppgangen til leiligheten.

– Svoren hadde svidd seg, men ribba var like fin. Beboer lufter selv ut og skjærer vekk den litt vel crispy svoren, opplyser Oslo 100-sentral, som oppfordrer folk til å følge med på ovnen sin når de bruker grillfunksjonen.

Det brenner mest i desember, og den mest brannfarlige dagen av alle var lille julaften i fjor, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), skrev Østlendingen tidligere i desember.

I desember i fjor ble det registrert 359 branner og branntilløp. Åtte personer omkom, og flest branntilfeller var på lille julaften med 23 hendelser.