Løvblåsere finnes i forskjellige typer, både elektriske og de som går på bensinmotorer. De fleste som selges er håndholdte, men man kan også få større maskiner som man kan ha på ryggen.

Blåser i høstløvet

Høsten er over oss, og mange hageeiere er opptatt av å fjerne løvet før snøen kommer.

I Norge er det bare 3,7% av oss som bruker en løvblåser viser en fersk undersøkelse. I USA, derimot, er løvblåser det mest solgte verktøyet til utstyrsprodusenten Stihl, ifølge en pressemelding fra selskapet.

En fersk undersøkelse gjennomført av Infact for Stihl viser at kun 3,7% av nordmenn bruker en løvblåser for å fjerne løvet i hagen. Den gode gamle riva brukes av nesten halvparten av oss, mens resten enten lar løvet ligge – eller har ikke noe løv å fjerne i det hele tatt.

- Vi er ikke overrasket over undersøkelsen ettersom vi vet av løvblåsere er uvanlig i Norge. Men det er et svært godt verktøy, og i USA er dette vårt mest solgte produkt, og selges mer enn motorsager. Fordelen med en løvblåser er at jobben går raskere og at man slipper å ødelegge plenen, forteller markedssjef i Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.

Løvblåsere finnes i forskjellige typer, både elektriske og de som går på bensinmotorer. De fleste som selges er håndholdte, men man kan også få større maskiner som man kan ha på ryggen. I tillegg finnes løvsugere, som suger opp alt løvet man har samlet sammen, kutter det opp og legger det i en sekk som man enkelt kan tømme i komposten. Av tilleggsutstyr finnes blant annet et eget takrengjøringssett for å blåse bort løv fra takrenner.

Relativt likt i alder og region
Undersøkelsen til Infact viser at det er de mellom 30 og 39 år som er mest aktive med løvblåsere, men også i denne aldersgruppen er det kun 5% som bruker dette verktøyet for å fjerne løvet. Ser man på regioner kommer det frem at 6% av folk på Østlandet bruker løvblåser, men kun 1,1% i Nord-Norge.

Tips for å gjøre hagen klar til vinteren
Selv om løvblader i høstfarger kan være vakre å se på, lønner det seg å fjerne disse fra plenen før snøen kommer. Både for at gresset skal få puste og få lys, og for å fjerne glatte partier som ofte dannes av gammelt løv i oppkjørsler og stier.

Etter man har fjernet bladene med en løvblåser er det anbefalt å bruke en løvsuger for å samle opp alt løvet. Løvsugeren kutter løvet slik at man kan bruke det i komposten. Etter et års tid er vil dette være nyttig kompost.

Hvis man ikke har en løvblåser, og ikke ønsker å rake hagen, kan man også bruke gressklipperen til å fjerne løv. Gressklipperen vil kutte opp mye av løvet og fjerne det fra gressmatten. Man skal imidlertid være litt forsiktig med å klippe plenen for sent på høsten, og siste gang man klipper før vinteren setter inn skal man la gresset være litt høyere enn vanlig.

Høsten er også en fin tid å gjødsle plenen på, og alt av hagemøbler skal selvsagt under tak eller plast. Husk også at noen planter ikke tåler vinteren så godt, og derfor bør dekkes til eller eventuelt tas med inn.

En løvblåser, eller bare blåser, kan også brukes til helt andre bruksområder enn å fjerne løv fra hagen.

- Vi vet at mange bruker de for å tørke motorsykkelen eller bilen etter vask. Det fungerer spesielt godt på krom, ved at man slipper å polere. Man bare vaskere og tørker etterpå, forteller Virik Nilsen.