Betongutstillingen står i en midtrabatt utenfor Unicons fabrikk på Sjursøya i Oslo. Utstillingen, som sto ferdig i 2001, består av 15 betongelementer som viser muligheter med ulike overflater. Foto: Byggutengrenser.

Betongutstillingen har stått uten vedlikehold i 20 år - nå skinner den igjen

I sommer fikk betongutstillingen utenfor Unicons fabrikk på Sjursøy en etterlengtet vask. – På tross av null vedlikehold i 20 år kan vi slå fast at betongen holder seg fint, fastslår daglig leder Vetle Houg, i Byggutengrenser.

Betongutstillingen står i en midtrabatt utenfor Unicons fabrikk på Sjursøya i Oslo. Utstillingen, som sto ferdig i 2001, består av 15 betongelementer som viser muligheter med ulike overflater. Etter 20 år uten vedlikehold ble elementene spylt med høytrykkspyler i sommer, skriver Byggutengrenser i en sak på sine nettsider.

Nylig ble det arrangert en liten markering for å vise fram de rengjorte betongelementene. De frammøtte fikk en presentasjon av hva utstillingen er og hvordan den ble til, og også en mulighet til å besøke betonglaben til Unicon.

– Det er gøy å være her igjen. Jeg synes utstillingen har holdt seg usedvanlig godt. Det var utrolig givende å være med å få den på plass i sin tid, og selv om vi hadde noen utfordringer underveis så må jeg si at jeg er stolt over at vi fikk det til, sier Knut Bryne i Norsk Betongforening.

Bryne var en nøkkelperson i etableringen av utstillingen da han for tyve år siden jobbet i Stange Betong som da også endret navn til Unicon.

– Eksemplene her viser på en fin måte hvordan betong med bordforskaling er mer tilgivende enn plateforskaling når det kommer til små uregelmessigheter. Vi ser også at farget betong holder seg godt. Her er det sort, hvit, gul, grønn og rød betong – foruten vanlig grå, sier Berit Gudding Pedersen, betongteknolog i Unicon.

Nå som utstillingen er spylt ren håper Vetle Houg at flere tar turen til Sjursøya for å se med egne øyne hvordan betongoverflatene kan bli med ulike typer forskalinger, ulike fargepigmenter og med bruk av grå eller hvit sement og ulike typer tilslag.

– Selv om dagens bindemidler har en litt annen sammensetning så vil i all hovedsak det visuelle inntrykket være det samme. Samtidig så har bransjen blitt enda dyktigere og med bedre kunnskap om hva som må til for å lykkes, mener Houg.

Nylig ble det arrangert en liten markering for å vise fram de rengjorte betongelementene. Foto: Byggutengrenser.