Romfolk får bli på Sognsvann inntil videre

Romfolket har frist på seg til 10. august til å forlate leiren på Sognsvann før Statsbygg anmelder dem. – Vi skal ikke noe sted, sier Tudose Christian, som bor i leiren.

Fem minutters gange fra hovedveien rundt Sognsvann ligger flere telt i skogen. Bålplasser, tørkesnorer og stoler står rundt på de få åpne plassene som er der.

– Jeg har bodd her i snart tre måneder, og har tenkt til å bli en måned til, sier Tudose Christian, som jobber med å selge magasinet Folk er Folk. Mandag ble han igjen i leiren for å vente på representanter fra Statsbygg.

– Vi har fått advarsler tidligere og er veldig redde for hva de kommer til å gjøre nå, sier Christian til NTB.

Står på sitt
Statsbygg hadde gitt romfolket ved Sognsvann frist til forrige fredag med å forlate området, og varslet at en anmeldelse kunne komme til å bli levert mandag. Men Statsbygg må vente med å gå til politiet.

– Ifølge tvangsfullbyrdelsesloven må det gå 14 dager fra advarsel gis til anmeldelse. Dermed må romfolket må være borte fra området innen 10. august. Dersom de fortsatt er der da, vil vi måtte anmelde det og følge opp det som måtte komme av rettslige prosesser, sier Stig Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til NTB.

Christian er likevel bestemt – han ønsker ikke å flytte.

– Vi blir, hvor skal vi ellers gå? Skal kona mi og jeg bo på gata, da, spør han.

Politiet vil ikke foreta seg noe før Statsbygg eventuelt anmelder beboerne på Sognsvann.

Rundt 25 telt
Romfolkene har bodd ved Sognsvann siden mars. Ifølge organisasjonen Folk er folk er det cirka 60 personer og 25 telt i leiren.

Bjønnulv Evenrud i organisasjonen, som gir ut gatemagasinet Christian selger, oppfordrer Statsbygg til å la rumenerne bli.

– Nå forstår vi det sånn at Statsbygg går for en rettslig prosess, og det er et spor vi liker, sier Evenrud til NTB.

– Likevel er det ingenting som hindrer Statsbygg i å være humane i denne saken og tillate leiren, føyer han til.

Statsbygg har imidlertid bestemt seg.

– Vi står på vårt, romfolket skal ikke få bo ved Sognsvann, sier Pettersen til NTB. (©NTB)