Regjeringen uten løsning på romfolkets situasjon

Statsrådene Hanne Bjurstrøm (Ap) og Grete Faremo (Ap) mener romfolket i Oslo ikke oppfyller EØS-kravene om selvforsørgelse. Men de har ingen klare virkemidler å sette inn for å løse situasjonen.

Bjurstrøm understreket på en pressekonferanse tirsdag at hun ikke kjenner arbeidskontraktene organisasjonen Folk er Folk har tilbudt romfolket, i detalj. Men hun betegnet det som «en ren omgåelseskontrakt» som ikke kan regnes som et ordinært arbeidsforhold.

– Det følger av EØS-reglene at man skal være selvforsørgende, ikke ligge vertsstaten til byrde. Men for de som er her kortere enn tre måneder, er dette kravet mindre strengt, sa hun.

Justisminister Grete Faremo viste til at 575 rumenske statsborgere er pågrepet av Oslo-politiet i løpet av første halvår i år, noe som utgjør 10 prosent av totalantallet.

– Ikke utvisningsgrunn

Romfolket har imidlertid hevdet seg trakassert og pågrepet uten grunn.

– Jeg har ikke noe konkret informasjon om hvilke forhold dette gjelder, men har bedt om ukentlig rapportering om dette fra Politidirektoratet framover, framholdt Faremo.

– Hva med dem som verken bryter loven eller kommer for å snylte på velferdsordninger? fikk de spørsmål om fra Dagsavisens journalist.

– De har også krav om å kunne forsørge seg selv. Så kan vi diskutere om tigging og ordensforstyrrelser er en byrde for Norge, men det gir ikke vilkår for å bortvise dem av den grunn, svarte Bjurstrøm.

Ny befaring

Ledelsen i bydel Bjerke hadde tirsdag en ny befaring i leiren på Årvoll og mener ikke lenger at det er grunnlag for å rydde området umiddelbart. Dermed valgte bydelen å oppheve mandagens vedtak, og romfolket får bli på Årvoll inntil videre.

Statsrådene framhevet at de er skremt av den hatske debatten som har oppstått rundt romfolket de siste dagene, og Faremo betegnet Frp-leder Siv Jensens utspill om utsending av romfolk som «et gufs fra fortiden».

Men statsrådene var klare på at situasjonen må håndteres bestemt, og at det ikke bare «er å komme til Norge og forsyne seg av sosiale goder». Tirsdag hadde de møte med både Nav, Utlendingsdirektoratet, Politidirektoratet og Oslo kommune om saken.

Vurderer tiggerregistrering

Arbeidsdepartementet foreslår nå en oppheving av politiets taushetsplikt overfor Nav for å avdekke personer uten lovlig opphold som søker om sosialstønad.

Faremo ønsker også å diskutere med politiet om campingforbud og registrering for å få lov til å tigge, kan være aktuelle tiltak. En slik registrering gjør det også lettere å fastslå om EØS-borgere oppholder seg i Norge for lenge uten noe arbeidsforhold.

– Det er viktig at vi sikrer en enhetlig praktisering av reglene både på statlig og kommunalt nivå, framhevet Faremo. Hygienetiltak, som Trondheims tilbud om dusj og do til tiggere, er også på vurderingsblokka.

Registrering av tiggere er blant annet fra tidligere gjort i Bergen, Trondheim og Kristiansand. Politiet i Oslo er imidlertid klarere på at et forbud er mer hensiktsmessig.

Kommunene

Tirsdag ettermiddag var det også et møte mellom Bjurstrøm, Faremo og Oslo kommune for å diskutere romfolket i hovedstaden.

Fungerende byrådsleder Torger Ødegaard (H) sa etter møtet at han har bedt regjeringen avklare overfor kommunene i landet hvordan de skal forholde seg til EØS-borgere som ikke kan forsørge seg selv.

– Regjeringen må stake ut kursen for hvordan vi skal løse disse utfordringene, det kan ikke være kommunenes oppgave. Men det er ingen enkel løsning, og vi er kun i starten av denne prosessen, sier han.

Det er avtalt et nytt møte mellom statsrådene og Oslo kommune i slutten av august.