Den siste kneika?

Norge er nok en gang inne i en periode med økende smitte, og det vil bli strammet inn fra både sentralt og lokale hold. Dette er noe vi alle vil merke på kroppen. Spørsmålet er om dette nå er den siste tunge kneika vi må over før vaksinene for alvor vil påvirke utviklingen, eller om dette fortsatt vil prege hverdagen i lang tid fremover.

12. mars er like rundt hjørnet. Dette er årsdagen for da Norge for alvor måtte ta innover seg at vi sto foran en usikker og krevende tid. Mye har endret seg på dette året, og dette er en periode som vil stå igjen som noe alle vil huske så lenge de lever. Men fortsatt er spørsmålene mange og ubesvarte. Og det alle spør seg om er selvsagt hvor lenge dette skal vare. Ingen kan gi sikre svar på dette, men forhåpentligvis begynner vi å se starten på slutten for de verste utbruddene og de strengeste smitteverntiltakene. Statsminister Erna Solberg brukte også mye av talen sin søndag til å påpeke nettopp dette – at det ikke er over, men at lysere tider vil komme. Hun pekte også på at vi må over denne siste kneika før det blir bedre.

Spørsmålet er selvsagt hvor lang og bratt denne kneika vil bli, og vil den ha en snarlig ende slik alle håper.

Det vil komme en tid når dette en gang snur, men det vil fortsatt ta noe tid. Forhåpentligvis vil det gå raskere enn pessimistene spår, og at vi kan møte en høst der vi kan begynne å slippe opp de strenge tiltakene. Dette er ikke usannsynlig, men det er fortsatt en lang tung ferd før vi er helt dit.

For byggenæringen har de vært en meget krevende start på året. Det er ikke noen stor uro rundt oppgavetilfangene slik det nå ser ut. Det vil være oppdrag å ta tak i både på kort og noe lengre sikt. Men byggenæringen sliter nå mer med smitte ute på byggeplass og strengere smitteverntiltak enn tidligere. Flere byggeplasser har opplevd hvordan det er å få smitte innenfor byggegjerdet, og det er krevende og krever streng og resolutt oppfølgning. I en tid som dette er det ekstremt viktig at absolutt alle ser verdien i å følge de strenge tiltakene som er satt ned av både myndighetene, men ikke minst byggenæringen selv, ledet an av BNL. Klarer man å følge de strenge tiltakene er sjansen for å bli rammet mindre.

At byggenæringen er hardere rammet enn tidligere er også noe offentligheten har bitt seg merke i, og søkelyset er nå på hele byggenæringen. Derfor har det aldri vært viktigere å opptre korrekt og følge alle regler enn nå. Forhåpentligvis klarer næringens aktører å gjøre nettopp dette i denne krevende tiden. Utfordringen vil være at det i denne omfattende næringen også finnes de som ikke alltid er opptatt av å følge alle regler og normer, og dette går utover hele næringen – uansett hvor ufortjent dette nok kan føles. Vi håper derfor det slås hardt ned på de som ikke ønsker å følge gjeldende regelverk.

De strenge smitteverntiltakene vil også på et tidspunkt kunne ramme driften til en rekke byggeplasser og selskaper. Det er dessverre ikke noe annet valg enn å arbeide for å takle nåtidens hverdag, som også vil bli med oss en stund til. Vanskelige situasjoner krever tøffe valg og prioriteringer – og at man må jobbe ekstra hardt. Vi er nå i ferd med å ta fatt på veien over en ny kneik, men forhåpentligvis vil dette bli den siste bratte oppoverbakken før vi kan komme tilbake til et mer normalisert terreng.