Administrerende direktør Martin Asp i JM Bolig har ingen planer om å stanse prosjekter, og varsler salgsstart på flere prosjekter. Men antall salg og reservasjoner vil avgjøre hvor raskt prosjektene igangsettes. Foto: Charlotte Sverdrup

Boligkjempene avventer med å dra i håndbrekket: - Vi har ingen planer om å stanse prosjekter

Byggebransjen frykter at antall kontrakter som kanselleres eller utsettes vil øke kraftig som en følge av koronakrisen. Men flere av landets største boligaktører trekker ikke i håndbrekket på planlagte prosjekter helt ennå.

Mandag meldte Dagens Næringsliv at antall boliger i planlagte prosjekter med salgsstart har stupt, og ifølge avisen var det ikke salgsstart i Oslo i et eneste prosjekt i mars og april.

Avisen viser til en rapport Econ nye boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er også knyttet stor spenning til boligtallene fra Boligprodusentenes Forening som skal presenteres senere denne uken.

De forrige tallene viste at salget for mars lå hele 47 prosent under salget for samme måned i 2019, noe som fikk alarmklokkene til å gå i Boligprodusentens Forening.

JM har ingen planer om å stanse prosjekter

Byggeindustrien har tatt en statusrunde hos noen av landets største boligbyggere og boligutviklere for å høre hvordan koronaviruset påvirker både planlagte og pågående prosjekter.

Enn så lenge har landets største boligutviklere tilsynelatende is i magen.

– Nei, vi har ingen planer om å stanse prosjekter. Vi lanserer i disse dager et nytt salgstrinn i et pågående boligprosjekt i Lørenskog, Entréen, og planlegger for ytterligere lanseringer av flere boligprosjekter de nærmeste måneder. Antall salg og reservasjoner vil avgjøre hvor raskt prosjektene igangsettes, sier administrerende direktør Martin Asp i JM Bolig til Byggeindustrien.

Ute på pågående prosjekter går også produksjonen sin gang.

– Vi har ikke stanset noen prosjekter, og selve produksjonen på byggeplass går forholdsvis greit. Vi har håp om positivt utvikling i antall salg/reservasjoner som følge av gode nyheter fra bruktmarkedet, nedsatt rente og JMs eget tilbud om tidsbegrenset angrerett for kjøpere, legger han til.

OBOS trenger attraktive avtaler på entrepriser

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid

Heller ikke hos OBOS, Norges største boligprodusent, er det stanset noen prosjekter.

– Vi har per tid ikke kommunisert stans av noen konkrete prosjekter. I den grad det skulle være aktuelt ønsker vi å kommunisere med kundene våre først. De siste ukene har nyboligsalget tatt seg noe opp så vi er noe mer positive til å komme i gang med prosjekter utover enn det vi var da krisen stod på som verst. Vi kommer nok også til å prioritere å få til flere byggestarter fremover, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Byggeindusrien.

Han sier OBOS i motsetning til mange andre i boligbransjen finansiell styrke til å bygge på lavere forhåndssalg enn mange konkurrentene.

– Derfor har vi allerede igangsatt flest boliger i Norden i første kvartal. Det er OBOS sin oppgave å bygge, både i gode og dårligere boligmarkeder. Mange av prosjektene vi starter opp i år vil ha leveranse flere år frem i tid, og vi føler oss sikre på at den som har boliger å selge da vil få solgt boligene, sier Siraj.

Men flere byggestarter i år forutsetter ifølge OBOS-sjefen samtidig at de kan inngå attraktive avtaler på entreprisesiden.

– Det må være avtaler som tar ned kostnadene vesentlig. Vi må i slike tider øke risikobufferen for å ta høye for den risikoen vi som byggherre påtar oss med å bygge boligene. Prosjekter der vi ikke oppnår slike effekter vil bli prioritert ned til fordel for prosjekter der vi kan inngå attraktive avtaler som fungerer både for oss og våre entreprenører, sier Siraj.

Selvaag tror ikke på boligkrasj

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Rolf Thorsen.

Administrerende direktør Rolf Thorsen i Selvaag Bolig har ingen tro på bråbrems i boligbyggingen og mener det er et stort behov for boliger i hovedstadsområdet.

– Hittil er ingenting utsatt, men det er jo klart at dersom salget blir tregt over lang tid vil gi gjøre at det kan ta mer tid å komme i gang enkelte steder , sier han og legger til:

– Vi ser at mange spår boligkrasj, det har vi ingen tro på. Det er et stort boligbehov i Stor-Oslo og det forsvinner ikke på grunn av korona. I tillegg har regjeringen myket opp boliglånsforskriften, renten er satt i null og det går mot åpning av arbeidsplasser. Det er viktig å huske på at boliger er hjem, ikke rene investeringsobjekter. Folk selger ikke hjemmene sine med tap med mindre de blir tvunget til det, og det er lite som tyder på at mange blir det , sier Selvaag Bolig-sjefen.

Heller ikke i pågående prosjekter er det stans eller pauser på grunn av koronaviruset.

– Vi har tilnærmet normal produksjon på alle våre byggeplasser, sier Thorsen.

AF Eiendom varsler både byggestart og salgsstart

Konserndirektør i AF Eiendom, Ida Aall Gram. Foto: AF Gruppen

I AF Eiendom er det heller ikke noen av de pågående byggeprosjekter som er verken pauset eller stoppet som en følge av koronakrisen, og driften på prosjektene ligger på mellom 80 og 100 prosent.

Det er også byggestart og salgsstart i flere prosjekter, men en salgsstart er skjøvet på.

– Byggestart for nye trinn i pågående prosjekter besluttes av styrene i prosjektselskapene og igangsettes sannsynligvis også i henhold til plan, eksempelvis på Lilleby i Trondheim og på Billingstad i Asker, sier konserndirektør Ida Aall Gram i AF Eiendom.

– Blant våre utviklingsprosjekter som planlegger salgsstart i 2020 gjøres vurderinger i hvert enkelt prosjekt knyttet til både prosjektspesifikke forhold og markedet generelt før endelig salgsstart besluttes. Eksempelvis har vi på Brøter terrasse på Lillestrøm betydelig interesse fra kunder, og planlegger dermed salgsstart i tråd med opprinnelig plan i løpet av mai. I prosjekter med mer usikre markedsforhold vurderer vi situasjonen løpende, per nå har vi skjøvet salgsstart på et prosjekt i Lørenskog til andre halvår, legger hun til.

Veidekke holder på 2020-mål

Veidekke Eiendoms administrerende direktør Pål Aglen.

Administrerende direktør i Veidekke Eiendom, Pål Aglen, sier målene for 2020 ikke er endret som en følge av koronaviruset.

– Vi har så langt ikke gjort endringer som samlet sett påvirker fremdriften i aktiviteten i Veidekke Eiendom som følge av korona. Vi har høy salgsgrad i porteføljen og godt posisjonerte prosjekter og har fortsatt en tydelig ambisjon om å nå årets mål, sier Aglen.