"Naust". Illustrasjon: AART Architects

Nå starter arbeidet med nytt Vikingtidsmuseum

Kunnskapsdepartementet har nå gitt Statsbygg i oppdrag å starte detaljprosjektering og etterfølgende byggearbeider på Universitetet i Oslos nye Vikingetidsmuseet på Bygdøy.

Prosjektet omfatter nybygg, rehabilitering av det eksisterende vikingskipshuset, utendørsanlegget, et prosjekt for sikring av vikingskipene og tilhørende gjenstander, samt et brukerutstyrsprosjekt.

- Byggeprosjektet har en økonomiske ramme på 2.135 millioner kroner, mens brukerutstyrsprosjektet har en økonomiske ramme rundt 270 millioner kroner (prisnivå per 1. juli 2020), heter det i en melding fra Statsbygg.

- Det nye Vikingtidsmuseet skal sikre befolkningen og kommende generasjoner tilgang til kulturhistorisk kunnskap om og forståelse av vikingtiden. Vi ser frem til å samarbeide med Kunnskapsdepartementet og Universitetet i Oslo om dette viktige prosjektet, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg i meldingen.

Prosjektet har som mål å bevare samlingene for kommende generasjoner på en museumsfaglig forsvarlig måte. Museet på Bygdøy tar mål av seg til å bli et verdensledende museums- og forskningsinstitusjon innenfor vikingtid, med bred nasjonal og internasjonal anerkjennelse for produksjon av ny kunnskap om vikingtiden.

Arealrammen for prosjektet er 13.100 kvadratmeter. Av dette er 9.300 kvadratmeter nybygg og 3.800 kvadratmeter rehabilitering av eksisterende anlegg. Prosjektet skal gjennomføres med grunnlag i forprosjektet og styringsdokumentet som har gjennomgått kvalitetssikring (KS2).

- Det er en grunnleggende føring for gjennomføringen av prosjektet at samlingene ikke utsettes for uakseptabel risiko knyttet til støv, temperatur- og fuktvariasjoner, støt og vibrasjoner, skriver Statsbygg.

Det tas sikte på at prosjektet ferdigstilles i 2025. Kunnskapsdepartementet er oppdragsgiver og prosjekteier. Kunnskapsdepartementet vil følge opp styringen av byggeprosjektet gjennom et prosjektråd.