Bjørn-Osvald Skandsen

Ær’e her’e er party?

Så var det allerede en uke siden årets Byggedager. Sitter fremdeles proppfull av inspirasjon etter flere gode innlegg og interessant småprat. En av våre viktigste møteplasser uten tvil. 

Bjørn-Osvald Skandsen

Er utdannet sivilingeniør innen termodynamikk ved NTNU og har en MBA i markedsføring fra NHH. Han har jobbet med ventilasjon og industriell markedsføring siden 2000 i ulike selskaper, og er i dag administrerende direktør i Systemair AS. Han er med i hovedstyret til VVS-foreningen som er en ideell organisasjon for alle som jobber med ventilasjon og inneklima i bygg.

Men det er en ting. Hvor blir det av innleggene om teknikk? Hadde ikke det vært interessant? Jeg mener, alle snakker om digitalisering og grønne, smarte bygg og at teknikken blir en stadig større del av bygget. Og at utviklingen går raskt. Burde vi ikke snakket mer om de lange linjene for hvordan teknikken vil påvirke?

Og nei, jeg tenker ikke på smarte duppeditter og interessante idéer som muligens kan flyte til overflaten å bli noe stort en vakker dag. Tingene som førsøker å løse problemer jeg egentlig ikke har. Sånt er også og gøy selvfølgelig, man er jo ingeniør. Men jeg tenker på det store bildet og de inkrementelle forbedringene som Jon Gunnar Pedersen så vittig var inne på i sitt innlegg. Hva skjer egentlig med den klassiske teknikken som sikrer byggets grunnleggende funksjoner? Den utvikles hele tiden. Muligens inkrementelt og umerkelig for noen, men i en retning like fullt. Kanskje er evolusjonen vel så viktig som disrupsjonen.

For hvordan kommer egentlig de tekniske anleggene til å se ut i fremtiden? Hvordan vil vi prosjektere og bygge dem for å kunne drifte og vedlikeholde smartere - og hvem skal gjøre det? Hvilke nye forretningsmodeller vil presse seg frem? Hvordan skal det oppnås i dagens kontraktsregime, og vil de gode løsningene komme av seg selv så snart bestillerne lærer å sette høyere krav til leverandørene?

Det er en beklagelig kjensgjerning, og ganske irriterende egentlig for oss som jobber med sånt, at tekniske anlegg er overrepresentert på klagelisten. I 2019 burde det være helt unødvendig. Vi vet godt hva som skal til for å bygge fungerende anlegg, og flere har også forklaringer på hvorfor det ikke gjøres. Vi vet at teknikk i dag utgjør rundt 40 % av et byggs verdi når det er nytt, og at ventilasjon, oppvaring, lys og varmtvann står for en brorpart av energien som byggesektoren jafser i seg årlig. Legg til at teknikken også krever kostbart vedlikehold, så kan man lettere forstå dem som tenker på teknikk mer som et problem enn løsning.

Jeg skulle ønske flere fra den tekniske siden var med som deltakere og meningsbærere når løsninger diskuteres på arrangementer som Byggedagene. Jeg skulle også ønske at Byggedagene gikk enda mer i bresjen for å skape en dialogarena for hele bransjen. Det ville vært noe. Vi har samme utfordringsbilde og samme mål. Fungerende bygg. Få de tekniske med på party’et!