Det er satt inn restriksjoner for tunge kjøretøy på Varoddbrua på grunn av betongslitasje. Foto: Statens vegvesen

Betongslitasje: Stenger ett felt på Varoddbrua for lastebiler

Fra torsdag kveld var det forbudt for tunge kjøretøy å kjøre i høyre felt på den gamle Varoddbrua på E18 i Kristiansand.

– Vi har oppdaget slitasje på noen av betongelementene på brua, og venter på at en bruekspert skal se på skaden, sier seksjonssjef Knut Asbjørn Koland i Statens vegvesen Region sør i en melding.

– Det er mer bevegelse i betongelementene enn vi liker, og det fører til større slitasje på brua.
Seksjonssjefen forklarer at det beste tiltaket nå er at store kjøretøy kun får kjøre i venstre felt. Venstre felt har mindre slitasje enn høyre, og for å redusere belastningen vil man unngå at lastebiler kjører i høyre felt.

– Foreløpig vet vi ikke helt omfanget, men vi må ta det på alvor. Det er imidlertid ingen fare for selve brukonstruksjonen, sier seksjonssjefen for Bruseksjonen i Region sør.
Ifølge Vegvesenet er det er ingen kritisk skade per i dag, men slitasjen vil over tid bli stor. Derfor setter veimyndigheteiene i verk tiltak nå. I praksis vil det bli en midlertidig løsning der kjøretøy over 3,5 tonn ikke får kjøre i høyre felt. Skiltene som informerer om dette blir montert torsdag kveld.
– Dette er et tiltak vi gjør for et kortere tidsrom til vi får gjort nødvendige reparasjoner på den gamle brua, avslutter Koland.
Hengebru fra 1956 Den gamle Varoddbrua på E18 i Kristiansand er en hengebru som ble åpnet i 1956. Planen er at den skal rives i 2019-2020 når en ny bru står ferdig mellom denne brua og en nyere bru fra 1994.