F.v. Frode Berg prosjektsjef Skanska Ole Hermod Sandvik varaordfører Stjørdal og Jon Olav Kvåle fabrikksjef Skanska Stålfabrikken. Foto: Skanska

Europeisk pris til Kimen kulturhus

Det prisbelønnede kulturhuset i Stjørdal vant Betongtavlen i 2015. Torsdag var det byggets stål som ble hyllet da Skanska og Stjørdal kommune mottak European Steel Design Award 2017.

Deltakere i prosjektet: 

Byggherre: Stjørdal Kulturutvikling
Arkitekter: Reiulf Ramstad Arkitekter, Lusparken Arkitekter, JSTArkitekter 

Totalentreprenør: Skanska Norge
Prosjektledelse og byggherreombud: WSP 
Landskapsarkitekt: Rambøll Norge
Rådgiver byggeteknikk: Rambøll Norge

Kimen kulturhus har siden åpningen i 2015 blitt et landemerke i Stjørdal. Kulturlivet har blomstret, og både profesjonelle og frivillige aktører har nytt godt av huset, som blant annet rommer fritidsklubb, kirke, kino, bibliotek, galleri, dansesaler og kulturskole og flere konsertsaler. Rundt 1.500 mennesker er innom kulturhuset hver dag, noe som er helt spesielt i norsk sammenheng.

Form og funksjon i harmoni

Men det er ikke bare bredden i kulturtilbudet og antall besøkende som gjør Kimen til et spesielt bygg. Også byggets særegne design og arkitektur har høstet nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Bygget har en særpreget arkitektonisk stil, både når det gjelder fasaden og innvendig. Kort tid etter åpningen for to år siden ble kulturhuset tildelt Betongprisen 2015 og torsdag var det stålets tur til å skinne, da Kimen kulturhus ble tildelt European Steel Design Award 2017. Prisen deles ut annet hvert år European Convention for Constructional Steelwork, en europeisk bransjeorganisasjon som fremmer bruken av stål i bygg- og anleggsprosjekter.

Få kjenner like godt til Kimen kulturhus som Frode Berg. Han er prosjektsjef for Skanska i Trondheim og jobbet i en årrekke daglig med å sørge for at Stjørdalingene skulle få realisert sitt kulturbygg. Det var naturligvis en strålende fornøyd prosjektsjef som var til stede i København under prisutdelingen torsdag kveld.

- Jeg er utrolig stolt over at vi mottar denne prisen. Skanska, Stjørdal kommune, arkitektene, Rambøll og Brødrene Midthaug jobbet knallhardt sammen med å realisere dette fantastiske bygget og det er stort å se hvordan sluttproduktet er verdsatt, både av publikum og fagfolk. Jeg vil også gi en honnør til de dyktige fagarbeiderne våre. Deres håndverk på Kimen er av ypperste kvalitet og uten dem hadde ikke sluttproduktet blitt like bra som det ble. Helt siden 2011 har dette prosjektet vært en viktig del av livet mitt og det at vi fortsatt mottar priser for utformingen to år etter at bygget åpnet, viser hvor fantastisk Kimen kulturhus er. Dette er enda en merkedag for alle som har vært involvert i dette prosjektet og for Stjørdal, sier en stolt Berg.

Lokal produsent

På fabrikken på Øysand utenfor Trondheim produserer Skanska Stålfabrikken stålprodukter til bygg og anlegg over hele Norge. Fabrikksjef Jon Olav Kvåle beskriver stålet de leverte til kulturhuset i Stjørdal som noe av det mest utfordrende og gjeveste de har gjort.

- Det er veldig gøy at håndverket vårt blir verdsatt og får den anerkjennelsen jeg mener det fortjener. Stålarbeidet på Kimen er et strålende eksempel på hvordan man kan bruke stålkonstruksjoner på en funksjonell måte slik at det legger til rette for de som skal bruke bygget samtidig som estetikken er god. Det er jo også ekstra gøy at vi kan bidra med vår kompetanse og våre løsninger til et så flott bygg. I mine øyne er bruken av stål i Kimen nærmest som et kunstverk i seg selv, sier en strålende fornøyd Kvåle.