Ny turistmagnet åpnet

Nasjonale turistveger har produsert turistmagneter rundt om i landet på løpende bånd. Disse arkitektoniske og bygningsmessige praktverkene er i ferd med å bli noen av de mest viktige trekkplastrene til landet vårt.

Torsdag i forrige uke ble et nytt stoppested åpnet for publikum – nemlig «Utsikten» på Gaularfjellet. Dette har alle kvaliteter til å bli et sted både nordmenn og utenlandske turister vil gjøre lange omveier for å få med seg. Verket er designet av Code arkitekter og er satt opp av Veidekke Entreprenør. Denne kreasjonen i betong har mildt sagt vært krevende å støpe – her har entreprenøren virkelig fått bryne seg.

Det er ingen enkel oppgave å kunne skape noe som kan konkurrere med den praktfulle naturen på Gaularfjellet - men så er heller ikke meningen å finne noe som kan overgå naturen - men nettopp å bygge opp noe som kan være med på å trekke frem det beste fra naturen og gjøre det barske og rå tilgjengelig for enda flere. Vi har ingen problemer med å tro at om man går ut ytterst på «Utsikten», så kjenner man virkelig suget i magen. Mange har allerede fått med seg den fantastiske utsikten fra dette «vingespennet» - og langt flere vil komme i løpet av sommeren.

Vi blir heller ikke forundret om også denne konstruksjonen vil hente inn flere priser, både hjemme og ute. Betongkonstruksjonen er i seg selv spektakulær (en fremtidig vinner av Betongtavlen?), og med denne plasseringen i dette fantastiske landskapet, og helheten dette skaper er kreasjonen noe helt utenom det vanlige. Vi husker Trollstigplatået som har vunnet flere priser, så «Utsikten» har noe å leve opp til.

Det finnes en rekke andre turistveiprosjekter over hele landet som er bygget gjennom de senere årene som har skapt en helt ny dimensjon til landets veier, og er noe som alene har trukket en lang rekke turister til landet. Utenlandske magasiner og tv-programmer har vært flinke til å vise frem hva Statens vegvesen har fått frem gjennom turistveiprosjektet, noe som har skapt en egen turistvei-turisme hit til landet. Denne har nå fått en ytterligere forsterkning, og flere prosjekter vil også komme etter hvert. Det koster å bygge ut disse anleggene, men det gir langt mer tilbake. Og har du selv ikke fått muligheten til å se nærmere på noen av disse anleggene anbefaler vi sterkt å ta en tur.