Illustrasjon: SINTEF Byggforsk

SINTEF Byggforsk: Ekstra lydisolasjon av yttervegger er ofte nødvendig

Kravene til akseptabelt lydnivå innendørs gjelder også der det er mye støy fra flytrafikk, veier og industri. Noen yttervegger må ha ekstratiltak for å gi godt innendørs lydnivå.

To reviderte anvisninger om isolering av yttervegger er vel så aktuelle nå som tidligere. Spesielt nyttig i 523.422Lydisolerende egenskaper for yttervegger er tabeller med oppdaterte lyddata for ulike veggtyper og tiltak som bedrer lydisolasjonen.

Tabellene kan brukes til å velge løsning, enten det er vegger av betong, mur, tre eller sandwichelementer. Løsningene kan brukes både i nybygging og ved utbedring yttervegger.

723.531Kartlegging og forbedring av lydisolasjonen i yttervegger handler om eldre bygninger. Den beskriver hva som er viktig når lydmessige forhold undersøkes, og de vanligste måtene å oppnå bedre lydisolering på. To eksempler i denne anvisningen illustrerer hvordan datasamlingen i 523.422 kan brukes rent praktisk til å velge tiltak, i to bygninger fra henholdsvis 1950- og 1970-tallet.

Også vinduer, veggventiler og tak har betydning for innendørs lydnivå. Lydisolerende egenskaper for disse bygningsdelene er omtalt i egne anvisninger.