Rune Stene (Foto: Skanska)

Med åpen innovasjon inn i fremtiden

Dersom byggenæringen skal virkelig bidra i det grønne skiftet bør vi i større grad begynne å jobbe sammen med kunder og partnere i et åpent innovasjonssystem. 

Rune Stene

Direktør Skanska Teknikk

Vi i Skanska har i mange år brukt betydelige ressurser på forskning og utvikling (FoU). Vi har pleid tett kontakt med de største og mest anerkjente universitets og forskningsmiljøer og har jobbet målrettet med å utvikle mer miljøriktige bygg, alternative byggeteknikker og bruk av nye materialer. I de senere årene har vi imidlertid endret kursen i FoU-arbeidet. Vi jobber nå i stadig større grad med innovasjon i åpne prosesser sammen med kunder og partnere. Resultatet er at innovasjonstakten har økt betydelig.

Årsaken til at vi endret tilnærming til innovasjonsarbeidet var at vi stadig oftere møtte ambisiøse kunder med behov og ønsker om grensesprengende konsepter og løsninger. Siden vi er til for å løse våre kunders behov, søkte vi partnerskap og samarbeid med andre aktører i markedet. Basert på tankegodset fra åpen innovasjon, som Henry Chesbrough introduserte tidlig på 2000-tallet, har vi ikke bare klart å løse kundenes behov; vi har også klart å skape mer, raskere og bedre innovasjon.

Et godt eksempel på åpen innovasjon i den norske byggenæringen er Powerhouse-samarbeidet. Sammen med våre partnere har vi klart å skape et grunnlag for nyskapning i både fag og prosess og resultatet er at stadig nye løsninger har kommet på bordet. Arbeidet har vært, og er, krevende og utfordrende for alle involverte, både i forhold til prosess og eierskap. Det har rett og slett satt vår forretningsmodell på prøve. Av og til har vi følt at vi deler for mye av vårt konkurransefortrinn uten å få betalt. Men om vi spør oss selv om vi hadde løst dette bedre alene, så er svaret selvsagt nei. Vi innser at samarbeidet og prosessen har vært helt avgjørende for at vi har klart å lykkes med å løse kundens behov.

De åpne prosessene som ble utviklet i Powerhouse-samarbeidet har vi tatt med oss videre inn i det Forskningsråd-finansierte prosjektet NatKlim (Naturlig klimatisering av næringsbygg). Sammen med våre tolv partnere i prosjektet jobber vi med å skape løsninger og økt forståelse for naturlig ventilering av næringsbygg. Også i dette samarbeidet har vi opplevd stor entusiasme og konkret innovasjon. Vi har klart å utvikle løsninger som vil skape både nye konsepter og varige endringer for alle involverte. Et av suksesskriteriene i NatKlim er at aktørene er komplementære til hverandre og ikke åpenbare konkurrenter.

NatKlim har resultert i tre piloter. En av pilotene er faktisk lokalisert på Campus Harvard i USA, noe som viser at interessen for norsk kompetanse på klima- og energi er økende internasjonalt. Åpne innovasjonsprosesser har vært avgjørende for at vi i norsk byggenæring har klart å utvikle både konsepter, løsninger og materialer som gir eksportmuligheter. Når vi illustrerer konkrete eksempler med materialer og løsninger i kontekst og piloter, øker vi attraktiviteten samtidig som vi reduserer barrierene for kommersialisering. Med internasjonale oppdrag og leveranser oppnår vi også utveksling av kompetanse og erfaringer, og ikke minst inspirasjon til videre utvikling.

Jeg mener at alle vi som har vårt daglige virke i byggenæringen har et spesielt ansvar til å bidra i arbeidet mot det grønne skiftet. At det i tillegg er kommersielt interessant bør ingen være i tvil om lenger. For å ta del i verdiskapingen i det grønne skiftet, mener jeg det er vesentlig for ansvarsbevisste selskaper å vurdere sine utviklingsprosesser. Det er imidlertid viktig å huske på at åpen innovasjon i seg selv ikke er en målsetning. Det er kun et virkemiddel for å øke vår innovasjonstakt og for å oppnå mer treffsikre prosesser. For Skanska sin del er åpen innovasjon knyttet til vår visjon om å bygge for et bedre samfunn.

Åpen innovasjon krever åpenhet og holdninger som kan bryte med et tradisjonelt tankesett for å lykkes. Grunnlaget for åpne prosesser er en solid teknologistrategi, systematikk i innovasjonsarbeidet og konkrete verktøy og metoder. Et av hovedargumentene for å ta i bruk åpen innovasjon er at utviklingskostnadene reduseres gjennom at utviklingen skjer direkte i prosjektets tidligfase. Når hele verdikjeden samarbeider og gir hverandre presis feedback på hverandres løsningsforslag og produktdesign, bli prosessen frem mot løsning vesentlig mer effektiv, for ikke å si innovativ.

Vi i Skanska er overbevisst om at veien inn i fremtiden går gjennom økt bruk av åpen innovasjon. Vi ønsker at byggenæringen skal være en del av det grønne skiftet og tror denne måten å jobbe på vil bidra til å øke næringens evne til å finne bærekraftige løsninger til beste for alle aktører, og ikke minst for samfunnet.