Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Nær historisk få omkomne i brann hittil i år

Hittil i år har 31 personer mistet livet i brann i Norge. Det er det laveste tallet siden registreringen av brannomkomne startet i 1979.

– Dette er oppsiktsvekkende lave tall som inspirerer til forsterket innsats videre, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De laveste tallene som er registret til nå er 40 omkomne i 2012 og 46 i 2011. Til sammen har 2.339 mennesker omkommet i brann siden 1979, i snitt 64 personer hvert år.

– Vi går nå inn i den perioden i året hvor det normalt brenner aller mest. På lang sikt er det nedgang i både antall branner og antall omkomne, selv om enkelte år skiller seg ut i negativ retning, sier Pedersen.

Det er i stor grad personer som tilhører risikoutsatte grupper som omkommer i brann. Dette gjelder særlig eldre mennesker. Mange av dem er ikke fullt ut i stand til å ivareta egen brannsikkerhet.

DSB oppfordrer derfor pårørende til å sjekke røykvarsleren hos eldre slektninger eller andre familiemedlemmer som kan trenge en hjelpende hånd med brannsikkerhet.