Sykere av åpne landsskap

Det er ikke alle som trives like godt i åpne landsskap. Antall kolleger du deler kontor med påvirker sykefraværet, viser en svensk studie.

Ansatte med eget kontor har lavere korttidsfravær enn de som deler kontor med flere kolleger, skriver Aftenposten.

Stressforskningsinstituttet ved Universitetet i Stockholm har over en toårsperiode undersøkt effekten kontorutformingen har for sykefraværet. Sykefraværet til over 1.800 ansatte som satt i sju forskjellige kontorløsninger, alt fra egne kontor til åpne landskap, ble kartlagt i studien som er publisert i tidsskriftet Ergonomics.

Ansatte som jobbet i rom med mellom fire og ni personer, eller i åpent kontorlandskap med flere enn 24 kolleger, hadde høyere korttidsfravær enn ansatte som hadde cellekontor, konkluderer forskerne.

En av forklaringene er at infeksjonsrisikoen øker med samlokalisering, men stressnivået øker også i åpne landskap på grunn av støy som gjør det vanskelig å koble av.

Når det gjelder langtidsfravær fant forskerne at risikoen økte for kvinner som satt i store, åpne landskap.

Forskerne understreker at en mulig svakhet ved undersøkelsen er at de ikke har kontrollert for de ansattes sykdomshistorie og at funnene baserer seg på egenrapportering av sykefravær.