Arkivfoto: Bymiljøetaten.

Arkivfoto: Bymiljøetaten.

Arrangerer workshop om klimakrav i Oslo

Utslippsfri transport til og fra byggeplass og skjerpede krav til utslippsfrie anleggsmaskiner. Det er blant kravene Oslo kommune vil stille til entreprenører og leverandører allerede om to år.

Mandag skal byggenæringen og kommunen sammen drøfte hvordan de skal få dette til.

Sammen med Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), Grønn Byggallianse, Asker kommune og Bærum kommune arrangerer Oslo kommune markedsdialog om de varslede kravene. Både for å forberede markedet, og for å identifisere hva markedet trenger for å kunne levere.

Einar Wilhelmsen. Foto: Magnus Skrede

Einar Wilhelmsen. Foto: Magnus Skrede

– Oslo kommune skal bli en utslippsfri by

i 2030, det er bare sju år unna. Tempoet i klimaomstillingen må opp. Bygge- og anleggsnæringen er en sentral del av klimaløsningen. Vi har siden 2019 stilt krav til fossilfrie og utslippsfrie løsninger på våre bygge- og anleggsplasser. Og vi er på rett vei! I godt over 60 prosjekter bygges det nå med elektriske maskiner for kommunen. Vi er helt avhengige av godt samarbeid med entreprenører og leverandører, når vi nå skal heve ambisjonene og vil kreve utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i 2025. Mange gode krefter må dra i samme retning for å få dette til, og jeg ser frem til alle innspill fra næringen, sier byråd for finans i Oslo kommune, Einar Wilhelmsen (MDG) i en melding.

Siden 2019 har Oslo kommune hatt krav om fossilfrie og utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i egne prosjekter. Fra 2025 skjerpes klimakravene ved at det kun skal benyttes utslippsfrie anleggsmaskiner, og utslippsfri og biogassdrevet transport til byggeplassene.

– Både byggenæringen og Oslo kommune har ambisiøse mål om kutt i klimagassutslipp innen 2030. Krav om utslippsfrie maskiner og etter hvert transport er en viktig del av dette bildet, og områder vi må samarbeide om. På den måten kan vi løfte markedet sammen. Møteplasser som dette er viktige, sier styreleder i EBAO, Asle Randen.

Asle Randen.

Asle Randen.

Interessen er også stor. Mer enn 130 personer har meldt seg på workshopen på Næringslivets Hus.

På scenen står blant annet klimadirektør i Oslo kommune, Heidi Sørensen, finansbyråd i Oslo, Einar Wilhelmsen, varaordfører i Bærum, Siw Wikan og leder for hovedutvalg samfunnstjenester i Asker kommune, Elisabeth Holter-Schøyen.

Arrangementet går av stabelen mandag 13. mars hos NHO på Majorstuen.

Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.