Siri Holmboe Høibo (midten) fra DOGA og Line Ramstad fra Arkitektbedriftene i Norge har samlet arkitekturorganisasjonene i Norge til felles mobilisering under Arendalsuka. Foto: DOGA

Arkitektene skal snu om på byrom og politikk under Arendalsuka

Med 27 arrangementer fordelt over to dager på Arendalsuka skal et samlet Arkitektur-Norge vise politikere og publikum hvorfor arkitektur- og designfagene er nødvendige for omstilling av Norge.

– Arkitektur angår alle, sier Line Ramstad fra Arkitektbedriftene i Norge, og følges opp av Siri Holmboe Høibo fra DOGA.

– Det skulle bare mangle at vi samlet oss her. Arkitektur er politikk. Ikke siden gjenreisingen av Norge på 1950-tallet har dette vært tydeligere. Derfor står alle arkitekturorganisasjonene i Norge sammen for sette design, arkitektur og planlegging på politikernes timeplan under Arendalsuka.

Ramstad og Høibo leder fellessatsingen på Norges største politiske møteplass. Under overskriften «re.form – arkitektur former fremtiden» viser de samarbeidende organisasjonene arkitektur i praksis.

– Ved å transformere Torvgaten i Arendal sentrum til den tverrfaglige møteplassen «Arkitekturgata», demonstrerer vi også demokrati i praksis, forteller Ramstad.

Torvgaten er en naturlig base for arkitektur-organisasjonenes samarbeid denne uken. Sentrumsgaten var sentral da Arendal deltok som pilotkommune i DOGAs prosjekt for å bekjempe og forebygge sentrumsdød. Utstillingen Levende lokaler Arendal i Lilandgården (Torvgaten 10), er et av flere eksempler på verdien av arkitektur og design i utviklingen av gode steder.

– I tillegg blir det debatter, presentasjoner, lydvandringer og samtaler om både fag, politikk og arkitekturens rolle i utformingen fremtidens norske byer og steder, lover Høibo.

Organisasjonene som står skulder ved skulder i Arkitekturgata er: Design og arkitektur Norge (DOGA), Arkitektbedriftene i Norge (AiN), Norske arkitekters landsforbund (NAL), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA), Arkitektenes Fagforbund (AFAG), Med Hjerte For Arendal, Oslo arkitekturtriennale (OAT) og Lyskultur.