Steinar Skjerdingstad, administrerende direktør i Arkitektbedriftene i Norge. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Steinar Skjerdingstad, administrerende direktør i Arkitektbedriftene i Norge. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Arkitektbedriftene: – Dramatisk avgiftsøkning

Arkitektene frykter at ekstra arbeidsgiveravgiften på lønn over 750.000 kroner vil kunne ramme både bunnlinja og gi økte priser på arkitekttjenester.

Regjeringen innfører en ekstra arbeidsgiveravgift på fem prosent for lønn over 750.000 kroner i statsbudsjettet, noe som vil gi 7,7 milliarder kroner ekstra inn i statskassen. Ifølge en pressemelding fra Arkitektbedriftene vil dette ramme arkitektbransjen ekstra hardt.

– Det store flertallet av arkitektene i våre medlemsbedrifter har masterutdannelse og med det en gjennomsnittslønn som gjør at våre medlemmer med et pennestrøk får en ekstra skatteøkning på fem prosent. Det er et helt uforståelig grep fra Regjeringens side å ramme en bransje som arkitekter på denne måten, sier administrerende direktør Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene.

Han peker på at kan sette igang en spiral man ikke ser konsekvensene av.

– For det første rammer det direkte bunnlinja for våre bedrifter. Arkitektene er allerede presset på pris og margin i en krevende byggebransje. Denne skatten kan presse marginene over på røde tall, sier Skjerdingstad – og fortsetter:

Det kan også skape press på godt voksne og de mest erfarne arbeidstakerne. Dette gir en skeiv fordeling av eldre arbeidstakere vi ikke ønsker. På sikt vil kostnadsøkninger måtte legges på prisene for arkitekttjenester, noe som vil øke byggekostnadene ytterligere. Aktiviteten i Norges største landbaserte næring vil gå ned og arbeidsløsheten øke, sier han i meldingen.