Foto: Getty

84 prosent vil bo miljøvennlig

Å bo i en miljøvennlig bolig har blitt viktigere for folk. Hele 84 prosent sier nå de ønsker å bo i en miljøvennlig bolig. Men like mange mener det er vanskelig for vanlige forbrukere å finne ut om en ny bolig er miljøvennlig eller ikke.

- Folk flest vil bo miljøvennlig. Det skjønner jeg godt. Vi nordmenn er mye inne, og bolig er viktig for oss. Da ønsker vi jo ikke at hjemmets lune rede skal være fullt av problemkjemi eller regnskogtømmer, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket, i en pressemelding.

Fakta: Svanemerket bygg

Et svanemerket bygg er vurdert ut fra et livssyklusperspektiv. Det betyr at både byggeprosess, bruk og forvaltning ses i sammenheng. Byggematerialer og kjemiske produkter har blitt kontrollert: Fra treet som brukes i takstolene til sparkelen på badet. Bygget skal leve opp til strenge krav på energiforbruk. Svanemerket stiller også poengkrav som skal stimulere bruk av fornybar energi. Svanemerket gjennomfører kontroller på byggeplassen før byggeprosjektet godkjennes.

Analyseselskapet YouGov har gjort en representativ undersøkelse om bolig og miljø på oppdrag for Svanemerket. Resultatene viser at miljø seiler opp som en viktig faktor når folk skal finne ny bolig, og at de trenger hjelp til å finne de beste valgene i mylderet av boligtyper og miljøpåstander.

- Jeg skjønner at det er vanskelig for folk å vurdere hvor miljøvennlig en ny bolig er. Men velger du en svanemerket bolig, får du et hjem med høy kvalitet, lavt energiforbruk, strengt kontrollerte kjemikalier og godt inneklima, sier Anita Winsnes, direktør i Svanemerket.

Førstkommende fredag arrangerer Svanemerket frokostseminar for sivilarkitekter, entreprenører og boligutviklere. Her blir flere resultater fra den ferske boligundersøkelse presentert.