Rober Nystad i Union Gruppen forteller at deres analyser viser at 70 prosent av nye kontorbygg i Oslo enten har oppnådd eller er i ferd med å oppnå en BREEAM-sertifisering.

235 bygg i gang med BREEAM-NOR sertifisering

Det første BREEAM-NOR sertifikatet ble utstedt i 2013. Nå er det 78 av dem, og 235 prosjekter som jobber for å oppnå den gjeve miljøsertifiseringen.

Kjersti Folvik

- Det har vært en god stigning i sertifiserte bygg. Det er ingen grunn til å anta noe annet enn at festen kommer til å fortsette, sa Kjersti Folvik, daglig i leder Norwegian Green Building Council (NGBC) under et frokostmøte torsdag.

NGBC eier, utvikler og forvalter BREEAM-NOR, som er den norske tilpasningen av BREEAM, Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger.

Opp mot 140 personer fulgte med på frokostmøte, både i bedriftens lokaler i Oslo og på nett-TV, for å høre mer om utbredelsen og merverdien av miljøsertifiserte bygg.

Snart en million kvadratmeter

Folvik fortalte at miljøsertifisering av bygg et fortsatt relativt ungt fenomen i Norge, og de første fem BREEAM-NOR sertifikatene ble utstedt i 2013.

Fakta:

BREEAM-NOR er en norsk tilpasning av det internasjonale miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM. BREEAM («BRE Environmental Assessment Method») ble utviklet i Storbritannia av Building Research Establishment (BRE) i 1988 og lansert første gang i 1990. Det er dermed verdens eldste og verdens ledende miljøklassifiseringsverktøy for «grønne bygg». I 2008 ble BREEAM International etablert for å ivareta den videre utviklingen av BREEAM-standarden. Norwegian Green Building Council, NGBC, er norsk rettighetshaver til BREEAM, i samarbeid med global rettighetshaver, BRE Global Ltd.

Siden har utviklingen eskalert i høyt tempo. I 2015 var det 32 utstedte sertifikater og i fjor var det 41.

- Overordnet er det nå 78 bygg som har fått sertifikat, og 235 registrerte prosjekter som jobber med å sertifisere seg. Vi nærmer oss en million kvadratmeter med sertifiserte bygg. Når vi passerer en million må vi lage litt støy, for det er en milepæl, sa hun.

Bare i fjor var det 70 nye prosjekter som registrerte seg for å bli BREEAM-sertifisert.

- Det er et godt tilfang av nye prosjekter, og vi antar at utviklingen fortsetter. Vi har ingen grunn til å tro noe annet, sa Folvik under innlegget sitt.

Flere typer bygg

Så langt er det kontormarkedet som har vært mest ivrige etter å sertifisere seg.

- I alt 60 prosent av de registrerte prosjektene, er kontorprosjekter. Men for ikke så lenge siden var andelen på 80 prosent. Det betyr at andre typer prosjekter nå begynner å komme etter, sa hun.

Blant nye bygg som jobber for å sertifisere seg er både offentlige bygg som barnehager, skolebygg, sykehjem, kirkebygg, svømmehaller og kulturbygg, og private bygg innen blant annet varehandel, for eksempel kjøpesentre.

Les også: Lindeberg sykehjem skal bli Excellent

- Vi ser også at boligmarkedet så vidt har kommet seg inn. Det er noen registrerte boligprosjekter, og har fått signaler om at det kommer flere, sa Folvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opp mot 140 personer fulgte med på frokostmøte, både i lokalene til NGBC og på nett-TV.

Hele 48 prosent av de BREEAM- sertifiserte byggene er i Oslo.

- Tar du med Østlandet utenfor Oslo, er andelen på nærmere 70 prosent. Likevel ser vi nå at prosjektene brer om seg i flere deler av landet. Det er registrerte prosjekter i 17 av 19 fylker. Vi mangler Sogn og Fjordane og Nord Trøndelag, sa hun.

Miløvennlig trend

Under frokostmøte kunne også Rober Nystad i Union Gruppen fortelle at deres analyser viser at 70 prosent av nye kontorbygg i Oslo enten har oppnådd eller er i ferd med å oppnå en BREEAM-sertifisering.

Analyser for årene framover viser at det knapt er et kontorbygg i hovedstaden som ikke har ambisjoner om en BREEAM-sertifisering.

- Trenden er tydelig, sa Nystad under sitt innlegg, og påpekte samtidig at utviklingen i Bergen, Trondheim og i andre deler av landet tydelig viser en økende interesse for miljøvennlige bygg.