Første beskjæring av tujahekk

Når er første gang en tujahekk skal beskjæres etter at den er kommer i jorden? Og hvor skal den beskjæres?

Har plantet 75 stk tujaer for ca fem uker siden. Jeg opplever nå at
3-4 av disse er begynt å bli litt brune. Hvorfor?

De er plantet etter anvisning, med en spesiell jord i bunn av hekkplantene.

Håper du kan gi meg ett konkret svar på mine spørsmål.

Hilsen Jonn-Leo

Hei John-Leo

Spm 1: Tuja skal i hovedsak ikke klippes før den er blitt så høy som du ønsker den skal være totalt. Da kan du toppe den. Det er flere typer Tuja, og hvis du har kjøpt Smaragd-typen, kan du klippe av deler av grenene, slik at den beholder kjegleformen.

Har du kjøpt Brabant-typen, skal du i alle fall ikke klippe dem i bredden før de har nådd den størrelsen du ønsker som endelig. Skal du beskjære sidene på en Brabant-hekk, bør du bruke elektrisk hekksaks. Det er som du ser, ikke mulig for meg å gi deg antall år her, da det kommer an på hvordan du vil hekken skal bli.

Spm 2: Trær kan bli brune fordi de ikke får nok vanntilførsel eller fordi det ikke er god nok drenering der de er plantet. Tuja liker å stå i jord som drenerer godt. Utover dette kan det være næringsmangel, men da blir de som regel gulere enn brune. Tuja skal ikke ha for mye næring.

Et godt tips er å legge ut svetteslange langsmed hekken, koble denne til et tidsur på utekranen og la det vannes sommeren igjennom ca. 1,5 t hver kveld/natt.

Håper dette ga deg den infoen du var ute etter. Lykke til med å opparbeide en flott hekk!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen