Opplev historiske roser på Ås

Ta deg en tur til Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås en av de tre kommende onsdagene. Da får du omvisning i en av landets største samlinger av historiske roser.

Prøvedyrkingsfeltet i Planteskolen ved Universitetet i Ås omfatter nå ca 310 roser som er samlet inn i regi av Norsk Roseforening de siste fem årene. Prøvedyrkingen, som blant annet gjøres for å identifisere ukjente roser, gjennomføres av Institutt for plante og miljøvitenskap ved UMB.

Rosefeltet benyttes også av Det norske hageselskap i deres prosjekt Bevaring ved bruk - gamle rosesorter/-arter som er motstandsdyktige mot sykdom.

Prosjektet har til formål å finne roser som egner seg for bruk i privathager og i historiske hageanlegg. De beste rosene vil bli forsøkt satt i produksjon og forhåpentligvis vil utvalget av historiske roser på markedet bli utvidet som følge av dette.

Nå er rosene på sitt beste
De gamle rosene står på sitt beste i månedsskiftet juni-juli, og denne store roserikdommen vises fram onsdagene 20. juni, 27. juni og 4. juli. Alle dager kl 1800.

Omvisere er Unni Dahl Grue som har ledet Roseforeningens roseprosjekt og Eva Vike ved UMB om har ansvar for rosefelt og prøvedyrking.

Når prøvedyrkingen er avsluttet om et par år, vil det bli avgjort hvilke av de historiske rosene som skal ble bevart permanent i en bevaringssamling for roser ved UMB.

Bevaringssamlinger av gamle roser finnes også i Sørlandsrosehagen ved Agder naturmuseum og botaniske hage i Kristiansand og ved Arboret og botanisk hage på Milde ved Bergen.

Prosjekter vedrørende kartlegging, innsamling, bevaring og utprøving av historiske roser utføres med støtte fra Norsk genressurssenter.