Pikene på broen inntar VM-byen

Isskulpturen "Pikene på broen" etter Edvard Munchs kjente maleri er et av åtte kunstverk som pryder Oslo i forbindelse med Ski-VM, som åpner i dag.

Maleriet ”Pikene på broen” er et av Munchs mest kjente verker. Isskulpturen, som hage.no tok i øyensyn i dag tidlig, står i Slottsbakken og er 15 meter lang og 4,5 meter høy. Publikum kan vandre under buegangene på broen, som vil bli spektakulært lyssatt, ifølge VM-arrangøren.

Ispreget Munch i VM-byen
Åtte fantastiske snø- og isskulpturer formet ut fra Munchs kjente motiver, pryder området fra Slottsbakken til Spikersuppa under hele VM.

Det er verdens beste snø- og iskunstnere som har laget skulpturene i prosjektet ”Munch i snø og is”. Prosjektleder Ole Morten Rokvam mottok over 40 søknader fra norske og internasjonale iskunstnere, ifølge Oslo2011.

Målet med utstillingen er å gi publikum et sterkt møte med Edvard Munch gjennom en moderne tolkning av hans arbeider. Over 500 tonn snø og 45 kubikk is er brukt på prosjektet, og kunstnerne har jobbet både med motorsag og strykejern.

Her er is-kunstverkene som kan oppleves i hovedstaden under Ski-VM.

Pikene på broen
Kunstner: Mark Szulgit, USA. Står i Slottsbakken og er sponset av Statkraft.

Skrik
Kunstner: Mark Szulgit, USA. Står på Karl Johans gate og består av hele 25 forskjellige skulpturer. Publikum skal kunne gå mellom skulpturene, som alle er ca. to meter høye og viser skriket i forskjellige varianter. ”Skrik” er sponset av Christian Ringnes Stiftelse.

Golgata
Kunstner: Erik Mutel, Frankrike. Skulpturen står på Karl Johans gate, og her har kunstneren har brukt en spesiell emuleringsteknikk for å lage fotografiske avtrykk inne i isblokkene. Avtrykkene blir lyssatt fra undersiden. Skulpturen er to meter i diameterog ca 2,5m høy. Sponset av Multiconsult.

Kyss
Kunstner: Frode Holgersen, Norge. ”Kyss” står sentralt plassert på Karl Johans gate. Den er hele seks meter høy og har en diameter på ca. tre meter. ”Kyss” er sponset av Dnb Nor.

Madonna/Warhol
Kunstner: Jack Stensland ”Mr. Iceman”, Norge. Skulpturen ”Madonna/Warhol” er skapt på grunnlag av Andy Warhols versjon av ”Madonna”. Den viser Munchs Madonna og Warhol sin tolkning. Skulpturen er 5,5 meter lang og tre meter høy. Den står også på Karl Johans gate og består av malte bilder på to is-vegger.

Syk pike
Kunstner: Laila Kolostyak, Norge. Skulpturen ”Syk pike” er en interaktiv 3D-skulptur som gir publikum mulighet til fysisk å sette seg på sengen ved siden av den syke piken. Skulpturen er spektakulært lyssatt, tre til fire meter høy og fire meter lang.

Piken og døden
Kunstner: Carl Schlichting, Canada. Skulpturen ”Piken og døden” står på Karl Johan og er tre meter høy. Den er en kombinasjon av et skjelett i is og kvinnen i snø som fremhever spillet mellom liv og død. Skjelettet blir skåret ut i is og fyllt med snø for en spennende visuell kontrast.

Aften på Karl Johan
Kunstner: Luca Bonette, Italia. I ”Aften på Karl Johan” skildrer Edvard Munch menneskets situasjon på slutten av det 19. århundre, i en tid hvor urbaniseringen er i rask fremmarsj. Isskulpturen er laget av av 12 snøblokker omformet til menneskeskulpturer. Publikum skal kunne gå i mellom skupturene, som er plassert på nesten de samme plassene som Munch selv malte dem.

(Kilde: Oslo2011)