En steintomt

Hei. Har en tomt som består av sprengstein uten jord. Her skal det plantes litt trær og busker. Ønsker at plantene skal gli inn i terrenget (vest.norge). Hvor store hull må en grave for å plante furutrær (ønsker en maks høyde på 8 meter)? Hvor mye jord bør en ha på steinen for å kunne annlegge en plen? Og til slutt om du har noen tips til hvordan å flytte trær fra skog og inn i hage. Takk.

Andre

Hei Andre

Vedr. gress; Det er nok ikke bare å fylle på jord på sprengstein. Bakken vil alltid være i bevegelse og av den grunn vil påfylt jord sakte men sikkert forsvinne ned i steingrunnen. Jeg vil anbefale deg å fjerne en del, legge duk og minimum 50 cm med jord innen du anlegger gressplen. For å ha busker bør du nok ha enda litt mer.

Vedr. trær; Det skal godt gjøres å få store trær til å vokse i ”hull med jord” omgitt av sprengstein, så det tror jeg ikke du får til. Nå er jo Furu relativt nøysomme og har høye røtter, så du kan jo forsøke å flytte noen fra andre deler av tomten, men da bør de være ganske små, slik at de får etablere seg tidlig. Forsøk å lage så like forhold som mulig til der de flyttes fra.

Å hente trær i naturen, for å ta de inn på tomten din er vel strengt tatt ulovlig, så vidt meg bekjent…

Med vennlig hilsen fra Marit Næss