Nasjonal dugnad for nye eplesorter

Norsk epleproduksjon har hatt liten fornying av sortimentet de siste årene. Nå skal en nasjonal dugnad bidra til å få flere nye sorter på markedet som forhåpentligvis kan tilfredsstille nye generasjoners krav til smak og aroma, skriver bioforsk.no.

 

Helt siden norrøn tid har eplet hatt en helt spesiell plass her i landet. Gudene i Åsgard måtte spise et eple om dagen for å holde seg evig unge. Fortsatt er nordmenn svært glade i epler, men det er ikke nødvendigvis norske epler vi dytter i oss. Importerte epler er tilgjengelige gjennom hele høsten og de er konkurransedyktige både når det gjelder kvalitet, holdbarhet og pris. Dessuten har de ofte en mer tiltalende emballasje.

 Behov for radikal fornying i norske eplehager

- Norsk epledyrking er inne i en vanskelig periode, forteller forsker Mekjell Meland ved Bioforsk Vest Ullensvang. Både dyrkingsareal, verdiskaping og antall epledyrkere har gått ned de siste årene. For å snu den negative utviklingen er det nødvendig med en radikal fornying i norske eplehager. Minst 50 % av eplearealet bør fornyes innen ti år. Vi må få fram nye eplesorter som kan erstatte bl.a. rød og gul Gravenstein - tradisjonsrike sorter det ikke lenger er etterspørsel etter. 

Meland er leder for et nasjonalt dugnadsprosjekt som har som formål å øke verdiskapinga hos norske fruktdyrkere gjennom intensiv dyrking av ti nye eplesorter i fire storskalaforsøk på Øst- og Vestlandet. Prosjektet er et samarbeid mellom norske epledyrkere, Bioforsk, Graminor, Fjeld hagebruk, Norsk Landbruksrådgivning og Norges Frukt- og Grønnsaksgrossisters Forbund. Prosjektet skal gå over en periode på tre år og avsluttes i 2012. Innovasjon Norge har gitt et tilskudd på 2 millioner kroner og samarbeidspartnerne har gått inn med en tilsvarende andel.

Les mer på bioforsk.no:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=69927