Norgespremiere på Hagemessa

Innlandet Trepleie er stolt av å presentere Picus, Treetronic og Calliper for første gang i Norge - på Hagemessa.

- Apparatene er enestående i verden for undersøkelse av trær. Som spesialist for trær i urbane strøk vil vi gi kundene våre best mulig råd om sine trær. Gamle metoder for å undersøke treets innside skader trevirket. Picus og Treetronic er skånsomme apparater som nå skal demonstreres i Norge, skriver Innlandet trepleie i en pressemelding.

For å få innsikt i trestammens innside og bedømme treets stabilitet/farlighet uten å skade treet (bore) bruker vi PiCUS og Treetronic. Borer man i trær for å se om det er råte i kjernen, ødelegger man treets naturlige barrieresone. Dermed har råte fått tilgang til frisk vev og vil spre seg raskt.

Alt for ofte blir trær dødsdømt bare fordi at en sopp viser seg på trestemmen. Etter undersøkelse med en Picus og Treetronic blir det ofte påvist at trærne var stabile og at det ikke er nødvendig med felling.

Picus: Flere Picus sensorer måler tiden en lydbølge bruker gjennom treet. Lyd bruker mer tid for å komme seg gjennom råte enn gjeonnom friskt vev. Lyd har diverse egenskaper som kan måles hver for seg og bearbeides. Et dataprogram danner et bilde som gir innsikt i treets innside og stabilitet/farlighet.

Treetronic: Ved bruk av (lav) strøm og spenning måles treets strømledende egenskaper. TreeTronic måler dermed de kjemiske egenskaper av treets celler. Som oftest gir friskt vev en høyere motstand enn fuktig vev.