Plommetre

Hei, har et plommetre som fortsatt gir frukt, pleier å bli mugg på en del av plommene . Ser det er veldig mye bitte små hull i bladene,kan det være parasitter ? hagen har vært gravd opp i et par måneder p.g.a.drenering. Kan treet behandles med noe, slik at bladene blir friske og fine og at det blir mindre mugg på plommene.

Ahmad

Hei Ahmad

Å identifisere hva som er skjedd blir vanskelig for meg, men det kan høres ut til at du muligens kan ha hatt besøk av viklerlarver som igjen har åpnet for muggsopp-sykdommen "Gul monilia".

Jeg vil råde deg til å beskytte treet med nett mot fugler neste år, da denne soppsykdommen bl.a. spres med de. Fjern den infiserte frukten straks du ser den - dette for å minimere spredning - gjerne også en del av grenen den infiserte frukten sitter på. Aller helst skal du brenne det.

Hvis dere har hatt tunge maskiner i hagen, vil jeg anbefale å krafse opp jorden litt, rundt røttene på plommetreet, slik at røttene får luft. Et besøk av maskiner i hagen har tatt livet av mange frukttrær.

Hvis dere ønsker en god plomme-innhøsting til neste år, anbefaler jeg at dere snakker med en gartner på nærmeste hagesenter og bestiller sprøyting når treet står i blomst neste vår. Et tips er å ta bilder av skadene slik de er nå - noe som vil gjøre gartneren istand til å gi treet korrekt middel når han skal sprøyte.

Lykke til og så håper jeg dere får et bedre resultat neste sommer!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss