To år i Camelliahagen

Den 7. juni 2006 ble de første syv kameliaene plantet i Stavanger Botaniske Hage, i det som skal bli den første offentlige Camelliahagen i Norge.

I fjor ble det plantet ytterligere ti planter i den solvendte skråningen. En plante døde den første vinteren, de 16 andre har klart seg, og av disse har de fleste satt knopper. Blomstringen kommer i gang litt senere i år enn tidligere år, det skyldes den kalde våren. Mens dårlig knoppsetting skyldes det kalde været i fjor sommer.  Det har imidlertid vist seg at når planten har stabilisert seg på vokseplassen sin etter 3-4 år, så har sommertemperaturen mindre å si for knoppsettingen. 

- Alle plantene vi har forsøkt til nå, er hybrider som er avlet frem for å tåle et kaldere klima. Nå skal vi begynne å søke etter forskjellige arter og se hvordan de vil takle vårt klima, forklarer Eli Margrete S. Stølsvik, lederen av Den Norske Camellia Forening.

Foreningen håper arbeidet de gjør vil bidra til å øke kunnskapen om dyrking og overvintring av kamelia i norske hager. I tillegg til kontakten de har med Stavanger Botaniske Hage er de i kontakt med Det norske Arboret på Milde ved Bergen. Foreningen har også et nært samarbeid med Brynes Planteskole, som har importert en god del hardføre kamelia som skal klare overvintring i vårt klima.