Glem ikke kosen

Det viktigste med hagen er kosen. Den dagen man blir mer opptatt av å lage en perfekt hage enn å kose seg i hagen, kan man få et problem. Da blir hagen aldri perfekt nok - og i stedet for å ha et sted til avkobling og hygge, kan man bli manisk og forknytt i sin streben etter å skape noe man aldri blir fornøyd med. Det er også viktig at man tar steg for steg. Gaper man for høyt, kan man fort bli skuffet.

Det er viktig at man tar seg tid til planlegging. Ønskene og behovene kan være så høyst forskjellige. I en periode med små barn som leker i hagen, er en grønn plen viktig. Da kan de små håpefulle se for seg rene landslagsarenaen på den grønne plenen. Har man fylt område med verdifulle planter som kan bli ødelagt av ballspillet, får noen et problem.

Andre er gørr lei av å slå gressplen. Da kan løsningen bli å dele opp hagen i mindre felt. Satser man på busker og bed i skjønn forening med noen grønne flekker, kan man sammen med belegningsstein og andre produkter skape noe i sitt eget bilde. Hager trenger ikke å være mer eller mindre dårlige kopier. Hager kan bli noe særegent - og noe den enkelte er kry og stolt av. Men glem det perfekte. Det er viktig å planlegge. Og husk - mye av som plantes er smått og unseelig i starten, men det kan fort utvikle seg til å bli store busker og trær i løpet av kort tid. En liten plante kan også spre seg i dramatisk fart.

Det er viktig med å avsette litt tid til stell i hagen i løpet av sesongen. Selvsagt kan man planlegge slik at dette stellet ikke tar all tid. Men ofte skal det lite til av arbeid for å hindre et villniss.

Det dummeste som er at man blir lei hagen. Det kan man fort bli dersom man starter med alt mulig samtidig. Start forsiktig - og bekjemp ambisjonene dine i starten er vårt beste råd.