Frisk og fristende fruktsalat

Fruktsalat på boks er greit nok det når tiden er knapp og fantasien på nullpunktet. Men med det store utvalget av frisk frukt er det ingen heksekunst å varte opp med en spenstig og fristende fruktdessert, skriver frukt.no.

 

Epler, pærer, appelsiner, bananer, druer, mango, ananas, papaya, melon, kiwi, så mange sorter du selv føler for i blanding. Ikke nødvendigvis mer enn to, men gjerne en blanding som gir variasjon i konsistens, sødme, syrlighet og farge. Bruker du for eksempel en myk frukt som melon er det godt å blande inn epler som gir litt å tygge på. Friske eller fryste bær er også godt i fruktsalat, de gir farge og saftighet.

En frisk og fristende fruktsalat skal ikke bare smake himmelsk, den skal også se himmelsk ut. Epler og pærer blir fort mørke når de er skrelt og skåret opp, så her må det syre til. En appelsin i salaten er tilstrekkelig, ellers må du presse sitronsaft over. Ekstra væske er det sjelden nødvendig å helle over, frukten avgir som regel selv nok. Men skulle du ønske mer væske, så er juice bra. Bruk den du liker best.

Sukker er også unødvendig, frukten har naturlig sødme i seg. En krydderurt som også er veldig god sammen med frukt, er basilikum. Strimle den fint og bland den i salaten eller dryss den oppå for ekstra friskhet og farge. Et dryss hakkede nøtter på toppen. Ingen kan motstå en slik herlig avslutning på middagen!

I tillegg til å friste øye og gane, er frisk frukt noe av det sunneste du kan få i deg. Her får du vitaminer, mineraler, de meget omtalte antioksidantene, alt det kroppen trenger daglig for å fungere maksimalt.

Festdessert av det enklere slaget lager du av blandet frukt, pent, og ikke for grovt kuttet opp, og heller over en eggedosis som ikke er for søt. Inn i varm ovn eller under grill til eggedosisen bobler og så smått tar farge. Server med det samme.

Og skulle du nå synes det er litt tidkrevende og mye bry å lage en blandet salat, kan du nøye deg med å skrelle appelsiner, skjære dem i skiver og gi dem et lett dryss med kanel og hakkede nøtter. Litt mer "lagd dessert" enn bare å få servert en hel appelsin på tallerkenen.

Det samme kan gjøres med de aller fleste frukter, skåret opp og pent anrettet er det lettere å spise enn hel frukt. Ikke så rart ved nærmere ettertanke.

Både fruktsalat og enkelt oppskåret frukt er så godt i seg selv at ingen savner ekstra tilbehør i form av fløte, vaniljesaus, is eller annet. Men vil du gjøre litt ekstra ut av det en dag, kan du røre finhakket basilikum i lett crème fraîche som en pikant saus, eller du kan smake til med frisk revet ingefær og en anelse sukker. Pikante og spennende varianter fra den mer tradisjonelle vaniljesausen.

Så nok en gang - det er bare fantasien som setter grenser når vi er så heldige å ha et så stort tilfang av frisk frukt året rundet.


http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=17253&mnu1id=8060