For mye plantevern-middel i bladkål (youngkale) fra Thailand

Mattilsynet har funnet høyt innhold av plantevernmiddelrester i en prøve av bladkål (youngkale) fra Thailand. Produktet er solgt som ferskvare, og Mattilsynet regner det ikke som sannsynlig at varene fremdeles er ute på markedet.

 

I prøven av youngkale ble det funnet rester av stoffet dikrotofos. Dette stoffet har ingen grenseverdi og stoffet er ikke godkjent i Norge eller EU. Ved en helsefarevurdering utført av Mattilsynet, er dette funnet vurdert å kunne medføre akutt helsefare. Dette betyr ikke at helseeffekter sikkert utløses, men at sikkerhetsmarginen har blitt redusert.

Oversikt over butikkene som har solgt bladkålen (youngkale)
Prøven ble tatt ut hos Scanasia AS (Bekkelagskaia) i Oslo 13.10.2008. Importør var Scanasia AS, lot 42/1 med partiidentifikasjon ID:0105543071328 fra eksportør Thai Chin Veg. Fruits Co. Partiet var på totalt 39,5 kg.

Butikkene som har mottatt bladkål (youngkale) fra det aktuelle partiet fra importøren er listet opp nedenfor. Mattilsynet anbefaler forbrukere som har kjøpt produktet i butikkene i dagene etter 13. oktober, og som fremdeles har noe igjen, og enten returnere eller kaste varene.

Distribusjonsliste:

TT Supermarked, Oslo
Vung Tau, Kristiansand
Thanh Cat Mat, Bergen
Hoang Asia Mat, Sandvika
Katiravel, Namsos
Keiser AS, Jessheim
Keiser Fruktmarked, Lillestrøm
Kims Frukt, Oslo
Mattilsynet følger opp med kontroll av importøren
Prøven ble tatt ut som en stikkprøve i Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for plantevernmiddelrester i næringsmidler. Mattilsynet følger opp med kontroll av importøren. Funnet følges opp med en rettet kontroll ved neste import av varen fra samme eksportør. Ved rettede kontroller sperres hele partiet inntil analysesvar foreligger. Importøren følger opp funnet i forhold til eksportøren i Thailand.

Funnet er notifisert gjennom meldesystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), som er et europeisk meldesystem der det utveksles informasjon om helsefarlig mat og fôr i samarbeid mellom myndighetene i medlemslandene i EU, EFTA/EØS, samt EFSA (European Food Safety Authority) og EU-kommisjonen.