Engrapp eller raigras på norske fotballbaner?

Selv om bruken av kunstgress har økt de siste åra, foregår fortsatt det meste av norsk fotball på landets om lag 2000 naturgressbaner. Nå har Fotballforbundet og Kulturdepartementet innvilget et prosjekt for å finne ut om raigras eller engrapp gir best banekvalitet i ulike landsdeler, skriver Bioforsk på sine hjemmesider.

 

Tradisjonelt har norske fotballbaner blitt tilsådd med en frøblanding dominert av den vintersterke grasarten engrapp. Alternativt er det brukt ferdigplen av samme grasart. I fotballens hjemland, England, er derimot flerårig (engelsk) raigras den dominerende arten på fotballbaner, men her i landet har raigraset vært ansett for lite vintersterkt, og bruken har derfor stor sett vært forbeholdt reperasjonssåing etter skade, samt nyanlegg av enkelte baner på Sørvestlandet.

 Raigrasets største fordel er at det spirer og etablerer seg så raskt, og erfaringer fra andre land tyder dessuten på at det er mer slitesterkt enn engrapp. I motsetning til engrapp går heller ikke raigras i dvale om vinteren, men fortsetter å vokse i milde perioder. Dette kan være viktig for toppfotballbaner med undervarme og spillesesong fra mars november, kanskje enda lenger.

Formålet med det nye Bioforsk-prosjektet er å undersøke om et mildere og mer nedbørrikt vinterklima bør føre til mer bruk av raigras på norske fotballbaner, både ved etablering og ved hjelpesåing i eksisterende grasdekke. Forsøka foregår på Bioforsk-enhentene Landvik (Grimstad), Apelsvoll (Toten) og Kvithamar (Stjørdal). Feltene ble etablert i juni, enten ved bruk av høykvalitets ferdiggress av engrapp fra firmaet Østfoldgress, eller ved direktesåing av de antatt mest slitesterke sorter av raigras. Den første hjelpesåinga med de samme grasartene foregår i disse dager (ved avslutning av fotballsesongen), og ellers vil det neste år blir prøvd hjelpesåing før sesongstart i april og i fotballferien i månedsskiftet juni/juli. Til å hjelpe med denne resåinga samarbeider Bioforsk med firmaeet TMG Sportsdekke AS (www.tmg.nu) som disponerer ulike typer direktesåmaskiner til bruk i sportsgras. Prosjekt skal etter planen gå til og med sesongen 2011.

I forbindelse med høstvedlikeholdet lufting, toppdressing og resåing inviterte Bioforsk Landvik Agder banemesterlaug til markdag på fotballfeltet. Her fikk banemestrene blant annet se prototypen av en ny fotball-slitasjemaskin som er bygget på Landvik sommer. Maskinen skal simulere 500 brukstimer pe sesong, og i løpet av vinteren vil det bli bygget tilsvarende maskiner til fotballfeltene på Apelsvoll og Kvithamar.

Som bildet viser var vært under markdagen ikke det aller beste, men om lag 25 frammøtte banemestre fra Kvinedal i vest til Gjerstad i øst fikk likevel erfare at Bioforsk er 'på banen', også når det gjelder fotball.


Trygve S. Aamlid