I boka Vedhoggeren får du veiledning i bruk av motorsag , men også praktiske råd om kløyving og om stabling og tørking av veden.

Øistein Øysjøfoss

Tryggere vedhogst med motorsag

Nå lanseres Norges første komplette og praktiske bok om vedhogst for fritidsbrukere.

Vedhoggeren – Alt om vedhogst og sikker bruk av motorsag har et særlig fokus på hogstens viktigste redskap – motorsaga, ifølge en pressemelding fra Cappelen Damm.

Verdens farligste håndholdte redskap
 I Norg er det et høyt antall vedhoggere. Årlig selges det ca. 40 000 motorsager i Norge. Årlig omkommer 1–3 motorsagbrukere i Norge, og ca 1000 skader seg.

– Mange hobbybrukere går i gang med motorsaga helt uten verneutstyr og kun iført olabukse, og i Norge er det heller ingen krav til sikkerhetskurs for nybegynnere, slik de har i Sverige, forteller forfatterne av boka, Svein Arne Strømsodd og Jon Erik Solberg.

Vedhoggeren - Alt om vedhogst og sikker bruk av motorsag, utgitt av Cappelen Damm.

Boka Vedhoggeren gir en illustrert veiledning i hvordan saga brukes på en riktig og trygg måte – ved felling av trær, kvisting og oppkapping av stammer til kubber. Andre kapitler gir praktiske råd om kløyving og om stabling og tørking av veden. Nyttig kunnskap om de forskjellige treslagene og planlegging av hogsten er også med.

Forfatter Svein Arne Strømsodd.

Trening og avkobling med ved
At ved engasjerer nordmenn, er det liten tvil om. Tidligere var ved en livsnødvendighet, i dag er det en fritidsaktivitet som i tillegg til nytte gir avkobling, spenning, glede, effektiv trening og flotte naturopplevelser. Akkurat nå er vi inne i en god årstid for vedhogst, før sevja stiger. De kommende uker og måneder er også gunstig for kapping, kløyving og tørking.

Forfatter Jon Erik Solberg.

Svein Arne Strømsodd er vedentusiast, forfatter og forlagsmann. Han er tidligere skogeier og har skrevet flere praktiske bøker for hus- og hytteeiere. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no.

Jon Erik Solberg er utdannet skogtekniker. De siste 12 årene har han vært ansatt hos motorsagprodusenten Stihl. Han har flere ganger blitt norgesmester i motorsagbruk, og har også konkurrert i VM. Han blir ofte benyttet som instruktør.