Beskjæring av tujahekk

Hei.
Jeg har noen spørsmål om beskjæring av tujahekk som er ganske tett og fin og som er ca 2,5 meter høy. Den er ca 8 år gammel og står i grensen mot naboen som vi ønsker å kutte ned med ca 30-50 cm for å få litt bedre utsyn fra verandaen og i tillegg få ett mer «firkantet» preg på hekken. Tujahekken er blitt kuttet og holdt i orden på toppen og på sidene med elektrisk hekkesaks hele tiden - senest på høsten 2012. Det er nå i begynnelsen av april 2013 og den er fortsatt fin og grønn som den også har vært gjennom hele vinteren men er litt brun i midten på de fleste plantene bortover (ca 15-20 cm inn i buskene).

Mine spørsmål:
1. Er det ok å kappe ned ca 30-50 cm på toppen, selv om en mye sannsynlig da kommer ned til det brune i midten av trærne (og vil dette gro seg til i løpet av sesongen igjen), eller bør en kun ta ca 20 cm av gangen (i året) for at tujahekken lettere skal komme seg igjen? (da tar jeg da ikke med de spirene som kommer hvert år som jo normalt er ca 20 cm )
2. Er det ok å bruke motorsag pga. litt store «trestammer» ned i treet - eller må det brukes elektrisk hekkesaks eller liknende når en kapper Tujahekk? (har hørt at det blir stygt når en bruker motorsag, men dette vil vel gro seg til igjen etter hvert vel?

Fint med ett snarlig svar på dette, da naboen er litt skeptisk til å ta av for mye av hekken slik at den blir litt «stygg» i toppen - akkurat denne sesongen.

Hilsen Christian Holbein

Hei Christian

En 8 år gammel hekk, bør kunne tåle å bli kuttet på toppen, men vær klar over at veksten ikke stopper med det. Det vil utvikle seg flere nye topper og en mindre pen videre vekst, slik at den høyden dere topper i nå, vil sannsynligvis være den fremtidige høyden. Husk også at skjæreflaten bør være litt skrå, slik at vann kan renne vekk - dette minsker faren for sopp og råtedannelse. Minner også om at flere topper og ny uryddig vekst vil også gjøre hekken mer utsatt for snebrekk.

Det er ikke noe i veien for å bruke motorsag, men persoling vill jeg nok brukt en grensag for å ha litt mer kontroll og utføre jobben mer skånsomt. :) Om det brune i midten vil komme seg eller ikke, er det vanskelig for meg å uttale meg om. Det brune kan komme av frostskader - da kommer det seg sannsynligvis ikke, det kan komme av for lite lys - da er det mulig at det kommer mer grønn vekst ved mer tilgang til sollys, det kan komme av sviing ved at plantene ånder i vårslen men ikke får tatt opp væske fra jorden, og da er begge utfall mulig.

Sidene bør dere fortsette å trimme årlig med hekksaks.

Som du forstår, så er det et par ting å ta stilling til før du bestemmer deg for høyde for topping! Ønsker lykke til med beslutninger og videre vekst! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen