Vil prioritere vern av slåttemark og gammel eik

SABIMA - Samarbeidsrådet for biologisk mangfold - mener naturlig slåttemark og hule eiketrær er blant de naturtypene som bør prioriteres høyest i arbeidet med å verne Norges biologiske mangfold.

Lynghei, sandstrand og kalkrik myr i lavlandet står også på lista over de naturtyper som det haster mest med å verne, går det fram av et brev SABIMA har sendt til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

I brevet framheves fjellrev, hortulan, edelkreps og elleve andre truede arter som SABIMA mener bør prioriteres i myndighetenes vernearbeid.

Daglig leder Rune Aanderaa viser i brevet til forslag som er utarbeidet av fire av SABIMAs medlemsorganisasjoner - Norsk Botanisk Forening, Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, Norsk Zoologisk Forening og Norsk Entomologisk Forening, som har til formål å fremme studiet av insekter.

Sårbare naturtyper
SABIMA begrunner forslagene med at det er tale om sjeldne og sårbare naturtyper, og arter som er kritisk eller sterkt truet. Dessuten mener SABIMA at de 14 artene på lista «har et trusselbilde som det går an å gjøre noe med.»

Kalkrike myrer i lavlandet - også kalt ekstremrikmyr - er eneste leveområde for en del «krevende planter», insekter og sopp. Naturlig slåttemark er blitt en svært sjelden naturtype på grunn av gjengroing, oppdyrking og utbygging. En rekke sjeldne og truede planter og insekter lever bare på slåttemark, blir det påpekt.

Gamle, hule eiketrær inneholder svært mange truede arter, særlig biller. Her nevnes spesielt eremitt og eikehjort.
Sandstrender er utsatt for utbygging og nedtråkking, og er en viktig naturtype blant annet for flere arter veps, biller og edderkopper. Lyngheier fantes tidligere langs hele vestkysten av Europa, fra Portugal til Lofoten. Men denne naturtypen er i sterk tilbakegang, blant annet fordi den er avhengig av aktiv avbrenning for å bevares.

Honningblom og fjellrev
Blant SABIMAs prioriterte arter er orkideen honningblom, som hevdes å være den karplanten som har vist størst tilbakegang i Norge de siste årene. Den vokste tidligere over mesteparten av Sør-Norge, men finnes nå bare tre steder i Hvaler kommune.

Den andre karplanten på lista er kammarimjelle, som nå bare finnes på fem-seks steder i Norge, blir det opplyst.
På SABIMAs prioriteringsliste står også lappkjuke, storsporet flammekjuke, trønderlav og ròtetvebladmose. Det samme gjelder dagsommerfuglen lakrismjeltblåvinge, billeartene dragehodeglansbille og eremitt, øyenstikkeren blåbånd-vannymfe - og strandflatbuk-edderkopp, som på den skandinaviske halvøy bare finnes på Tjøme i Vestfold.
De tre siste artene på prioriteringslista er spurvefuglen hortulan, edelkreps og fjellrev.