Vil øke antall lukkede fengselsplasser

Kriminalomsorgen går inn for å opprette inntil 100 nye lukkede soningsplasser i norske fengsler. Justisminister Grete Faremo (Ap) er enig i at det er et behov for å øke kapasiteten.

Mandag besøkte hun Bergen fengsel og benyttet anledningen til å presentere planen som har blitt gjort kjent for lederne i kriminalomsorgen, samt vært på bred høring i omsorgen og også drøftet med fagforeningene.

Justisdepartementet vil nå gå grundig igjennom forslagene.

– Vi vil måtte gå gjennom det som foreslås. Men vi har fått et meget verdifullt grunnlag når vi nå skal planlegge den videre driften, sier Faremo til NTB.

Faremo vil ikke forskuttere at Justisdepartementet vil ta alle forslagene i planen til følge.

Varetekt

– Men vi har her fått et god statusrapport som sier mye om hvordan det står til i kriminalomsorgen i Norge, sier hun.

Hun viser til at det for eksempel på Vestlandet er et stort behov for flere varetektsplasser. Dette mener hun kan løses noe ved at Vardåsen fengsel i Kongsvinger gjøres om til et fengsel som utelukkende skal brukes til utenlandske innsatte som skal returnes ut av Norge.

– Vi vil dermed løse noe av presset på plassene ved at utenlandske innsatte som skal returneres, flyttes til Vardåsen, sier hun.

Justisminister Faremo sier at departementet dessuten planlegger for økt kapasitet ved fengslene som allerede eksisterer i Norge

Blant annet har økt bruk av varetekt ført til et større behov blant annet for flere lukkede soningsplasser.

Flere overgangsboliger

Hovedforslagene i planen er å øke antall lukkede plasser med inntil 100 plasser, å øke bruken av overgangsboliger samt øke kapasiteten ved friomsorgskontorene. Dessuten tas det til orde for å oppgradere åpne fengsler slik at innsattes behov for helsehjelp og utdanning ivaretas, samt å styrke de åpne fengslene sikkerhets- og bemanningsmessig for å sikre at tilbakeføring til samfunnet skjer ut ifra den enkeltes behov.

I planen tas det også til orde for bruk av elektronisk soning som et alternativ til vanlig fengselsstraff, samt utredninger om oppgradering av flere fengsler, blant annet fengslene i Oslo, Bredtveit, Vadsø, Mosjøen og Trondheim. Det foreslås også et prøveprosjekt med en egen ungdomsenhet i østlandsområdet, i tillegg til ungdomsenheten som ble åpnet i Bergen i 2009.

(©NTB)