Nordmenn lokkes av billige Spania-leiligheter

Stort fall i eiendomsprisene, lav eurokurs og dårlig norsk sommer lokket mange til kjøp av feriehus i Spania i fjor.

Og det er særlig Costa del Sol, Costa Blanca, Kanariøyene og Mallorca som fanger nordmenns oppmerksomhet. Den tendensen vil fortsette og kanskje også forsterkes i 2013, mener meglere av feriehus i utlandet.

– Det har vært en betydelig prisnedgang på feriehus i Spania, og da snakker vi om rundt 40 prosent nedgang fra toppen i 2007/2008, sier direktør Agnar Carlsen i Norsk Megling.

Carlsen anslår at det samlet ble solgt rundt 4.000 eiendommer til nordmenn i fjor med en snittpris på mellom 200.000 til 250.000 euro. Sverige er fortsatt det største markedet, men Spania er den klare toeren for dem som vil ha det noe mer behagelig også i de kalde vintermånedene.

Carlsen i Norsk Megling opplyser til NTB at bak Spania følger Frankrike, Italia og Portugal ifølge deres egne salgstall fra fjoråret.

Snittalder går ned

Den økende etterspørselen i prisgunstige Spania, gjør at interessen for Tyrkia går noe ned, men det er fortsatt et noenlunde stabilt marked, ifølge meglerne. For Hellas, med unntak av Kreta, har også pilene pekt nedover.

– Vi tror som sagt at Spania kommer til å være i sentrum for nordmenns interesse også i 2013, som det var det i 2012. Prisene har i mange området falt med ca. 40-50 prosent fra toppåret 2007/08, og kombinasjonen lav pris og sterk norsk krone gjør at mange nå vurderer feriebolig i Spania. Vi ser også at snittalderen på våre kunder trekker nedover. Stadig flere investerer i feriebolig i utlandet i yngre alder enn tidligere, sier Sverre Balteskard i Feriebolig Utland.

Avblåser hyttekjøp

Han mener utvalget av rimelige ferieleiligheter i Spania gjør at mange velger sol og varme framfor peiskos på fjellet.

– Vi erfarer også at vi får mange kunder som heller kjøper feriebolig i utlandet i stedet for et planlagt hyttekjøp på fjellet. Dette er vel en trend som også erfarne hyttemeglere i Norge har rapportert om. De som har vært interessert i hytter, har heller investert i feriehus på solkysten, sier Balteskard.

Om prisnivået på nordmenns utenlandskjøp av feriehus, sier han følgende:

– Snittprisen ligger trolig i overkant av 200.000 euro, vil jeg anta, basert på det vi erfarer. Da har jeg ikke tatt hensyn til Sverige. (©NTB)