Hvam: - Trios holdninger illustrerer problemene i byggebransjen

Administrerende direktør Magnus Aune Hvam i Forny AS går sterkt ut mot Trio Entreprenør som tidligere har sagt til Byggeindustrien at de tviler på nye entrepriseformer.

- Det kan ikke stå ubesvart en så grunnløs påstand som det som kom frem i denne artikkelen. Det er helt tydelig at det er liten eller ingen forståelse for at entreprenørbransjen står foran en enorm utfordring med å tilby komplekse bygg uten at byggekostnadene går i taket, sier Hvam til Byggeindustrien.

Han peker videre på at det er helt tydelig for ham at entreprenørstanden er nødt til å bevege seg fra å være industribedrifter til å være kunnskapsbedrifter.

- Det kreves i dag så mye kompetanse i planleggingen at byggherrene uten tvil er tjent med å involvere alle parter tidlig for sammen å finne de beste løsningene, sier Hvam.

Han mener en genuin kundeorientering har vært en mangelvare hos entreprenørstanden Norge.

- Det har alltid vært fokus å optimalisere sin egen del av totalprosjektet – gjerne gjennom å utnytte sin posisjon som en stor entreprenør. Det er også hevet over enhver tvil at mange entreprenører har brukt mye krefter på å finne tillegg, prise taktisk og skjule informasjon for å øke sin egen profitt. Dette er en kultur som har ført til at bransjen har fått et dårlig rykte – til tider fortjent, mener Hvam.

- Det som kanskje gjør aller vondest for de mest konservative kreftene i bransjen, er at dersom man skal lykkes med samspillkontrakter, er man nødt til å åpne opp helt og sette seg i samme båten som kunden. Det er ikke da lenger mulig å spille et spill for å øke egen profitt. I samspill dreier det seg om å skape team som har tillit til hverandre og som har som mål å maksimere prosjektet for kunden – ikke for seg selv. Vi i Forny sitter heller ikke på all den kompetansen som kreves i eget hus, men vi har brukt mye tid på å finne samarbeidspartnere som vi kan stole på. Sammen setter vi oss ned helt i startfasen av prosjektet og utformer det beste og mest kostnadseffektive prosjektet for kunden. Dette hadde ikke vært mulig hvis ikke for eksempel rørleggeren kan gi opp litt av sin omsetning og ”gi” den til ventilasjonsentreprenøren dersom det er mer lønnsom for totalprosjektet. Det er selvsagt ikke alle som ønsker en slik utvikling, men jeg er 100% overbevist om at det er nettopp dette som skal til for å få en mye mer effektiv byggeprosess. Alle vet innerst inne om alt sløseri som skjer i perioden fra idéfasen til detaljprosjektering og produksjon. Det er ikke uvanlig at prosjekteringen gjøres både to og tre ganger uten at det skapes noe verdi for kunden, utdyper Hvam.

- Mye av grunnen til at det kommer slike utspill som fra Trio, er at prosjektet for en slik entreprenør er bygging og overlevering (og noen ganger detaljprosjektering). Det som er fakta er at vi som entreprenører leverer en tjeneste og et produkt til en kunde. For kunden er prosjektet mye mer enn kun det fysiske på plassen. Prosjektet starter allerede i det kunden har en idé om å gjøre noe med en tomt eller et eksisterende bygg. Det er allerede her vi har veldig mye å hente på å jobbe frem prosjektene i samspill. Men igjen, må vi ha et team som er villige til å sette seg i kundestolen og forstå deres behov i stedet for å jage noen prosent ekstra margin, legger Hvam til.

Han mener det er her et av de største problemene for utvikling er hos entreprenørene.

- Det er hevet over enhver tvil at dersom man får til slike samarbeidsprosesser blir både produktet og kostnaden for kunden vesentlig lavere. En forskningsrapport fra OPS-prosjektene Høybråten og Persbråten skole viste at produksjonskostnadene lå ca 20 prosent lavere i forhold til erfaringstall fra en tradisjonell entreprise, sier han.

Hvam mener det er en myte at det ikke er gode kontrakter i en samspillsentreprise.

- Det er ingen ting i veien for at man i produksjonsfasen benytter en standard NS 8407 totalentreprisekontrakt med tilleggsavtale som regulerer profitt- og tapsdeling. Det samme gjelder i prosjekteringsfasen. Vi har tatt et valg at vi kun skal jobbe på denne formen. Vi vet at det er lønnsomt for kunden og med litt mer erfaring, kommer de aller fleste byggherrene til å gå for denne modellen. Jeg håper at det er flere konkurrenter der ute som Trio som nekter å innse dette, avslutter Hvam.