Stort flertall mot å lagre gruveavfall i sjøen

Bare én av ti spurte i en ny undersøkelse vil tillate gruvenæringen å lagre avfall i norske fjorder. Motstanden mot sjødeponi er sterk i alle partier og i alle regioner i Norge.

I undersøkelsen, som er utført av Sentio for Nationen, svarer 77 prosent nei til å la gruveselskaper få lagre avfallsstoffer i norske fjorder. 10 prosent sier ja, mens 14 prosent sier at de ikke vet.

Flere gruveselskaper har søkt om å lagre industriavfall i norske fjorder, og om kort tid skal miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) avgjøre om Nordic Mining skal få lagre avfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane eller ikke.

Partikollega Alf Holmelid er overrasket den store motstanden mot sjødeponier.

– Jeg har vært klar over at det er bred støtte til å ta vare på verdiene i norsk sjø, men at den er så stor, overrasker meg positivt, sier han.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier det er gledelig at et «overveldende flertall ikke ønsker å bruke norske fjorder som avfallsplass for gruveindustrien».

Gruveindustrien selv er ikke fornøyd med undersøkelsen. Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk bergindustri, sier det er krevende å få forståelse for sjødeponier.

– Vi har tydeligvis ikke lyktes i å få fram vårt budskap om at deponi i sjø kan være den mest bærekraftige løsningen, sier hun.

Den rødgrønne regjeringen er delt i synet. Mens miljøvernminister Solhjell sier nei, vil næringsminister Trond Giske (Ap) gi klarsignal for deponi i Førdefjorden. Nei sier også fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).