Konflikt om vern og vannsport på Jærstrendene

Vannsport og ferdsel langs strendene fører til at fuglelivet har for dårlig vern i Ramsar-områdene på Jærstrendene, mener Norsk ornitologisk forening (NOF).

Kritikken mot forvaltningen av disse Ramsar-områdene i Rogaland – våtmarksområder med internasjonal vernestatus – blir satt fram i et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN). NOF mener det er særlig kritikkverdig at vannsport som kitesurfing, windsurfing og bølgesurfing tillates i fuglefredningsområder fra april til september, og at hekkeområder for terner, ender og flere arter vadefugl ikke er bedre skjermet mot ferdsel.

«Det er grunn til å tro at en meget stor andel av disse hekkingene ikke blir vellykket som følge av ferdsel», skriver NOF.

– Alarmerende tilbakegang

NOF påpeker at en rapport utarbeidet av NOF Rogaland i 2.000 dokumenterte «alarmerende tilbakegang» blant arter som hekker på bakken ved strandsonen. Foreningen er kritisk til at det ikke er foretatt registrering av hekkesuksess – og at det heller ikke er satt i verk tiltak for å bøte på problemene, for eksempel ved å skjerme spesielt sensitive områder for ferdsel.

Tvert imot har trafikken økt kraftig, ikke minst på grunn av aktiv markedsføring av Jærstrendene som turområde, blir det hevdet.

Ulik praksis

NOF uttrykker forundring over at det legges opp til ulik forvaltningspraksis mellom verneområder med samme formål og status. Her viser NOF til at vannsport som for eksempel brettseiling, ikke er tillatt i Ramsar-områdene på Lista i Vest-Agder. Der har DN og Miljøverndepartementet tatt det standpunkt at vannsportaktiviteter anses som unødig forstyrring året rundt.

Da Fylkesmannen i Vest-Agder tillot brettseiling i fuglefredningsområdene på Lista, omgjorde DN i 2008 dette vedtaket. Begrunnelsen var at fylkesmannens vedtak var i strid med verneformålet. Miljøverndepartementet stadfestet DNs avgjørelse i en påfølgende klagesak.

– Ignorert vedtak

NOF mener at Fylkesmannen i Rogaland har ignorert dette vedtaket, og at den godkjente forvaltningsplanen for Jærstrendene dermed ikke oppfyller kravene i Ramsar-konvensjonen.

NOF vil ikke akseptere at et av landets viktigste Ramsar-områder blir omgjort til vannsportområde, på bekostning av hekkende og truede arter.