Økende interesse for energieffektivisering

Enova har aldri støttet flere energieffektiviseringstiltak for eksisterende bygg og nybygg enn det de gjør i år. Samlet kontraktfestet energiresultat for 2012 vil trolig nå 650 GWh, en energimengde som tilsvarer årsproduksjonen til et Alta-kraftverk.

Flere energimerkede bygg i november

22 boliger fikk utskrevet energiattest med energikarakter A i november, mot 120 i oktober. Kun to yrkesbygg oppnådde det samme, mot åtte i oktober. Det viser NVEs Energimerkestatistikk for november.

Mens det i oktober ble utstedt 9899 energiattester for boliger, ble det i november utstedt 7036 energiattester. Det er 2863 færre enn måneden før. Derimot ble det utstedt 23 flere energiattester for yrkesbygg. Mens det i oktober ble utstedt 417 energiattester, ble det i november bare utstedt 440.

-Energimerkestatistikken følger svingningene i boligmarkedet. Det energimerkes flest boliger sommer, vår og høst, noe som gjenspeiler salgsstatistikkene, sier Olav Karstad Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen.

Det er flest leiligheter og småhus som energimerkes, deretter kontorbygg. I alt ble det energimerket 141 kontorbygg i november. Det er seks flere enn i oktober. Det ble energimerket 74 skolebygg og 12 sykehjem. Det er henholdsvis 3 og 1 flere enn i oktober.

Når det gjelder energikarakteren A var det bare 18 småhuseiere som denne måneden kunne glede seg over denne karakteren. Det er 107 færre enn i oktober da 115 småhus fikk den gjeve attesten. Fire eiere av leiligheter oppnådde den gjeve karakteren, mot fem i oktober. Kun to yrkesbygg oppnådde A i november, mot åtte i oktober.

I alt har det siden 1. januar 2010 og fram til og med november i år blitt energimerket 236 587 boliger og 13 167 yrkesbygg.

I 2010 lanserte Enova tre nye støtteprogrammer for energieffektive bygg og utomhusanlegg. Etter en treg start, viser årets søknadspågang at energieffektiviseringslysten i eiendomsmarkedet er i ferd med å løsne.

– Næringslivet responderer for fullt på våre tilbud, og i det offentlige er interessen stigende. Stadig flere eiendomsaktører er i ferd med å se merverdien i å satse på fremtidsrettede energiløsninger, sier områdeleder for næringsbygg og offentlige bygg i Enova, Christian Hemmingsen til Byggeindustrien.

Søknadsbunken fra det offentlige har også blitt større. I fjor var 88 av totalt 336 energieffektiviseringssøknadene som havnet hos Enova fra offentlig sektor. Ved begynnelsen av november hadde tallet allerede nådd 100 og dermed passert søknadsmengden for hele fjoråret.

Energiresultatet ned i det offentlige
Men selv om søknadsbunken fra det offentlige har blitt høyere, har det viktigste tallet – nemlig den totale omsøkte energimengden – likevel gått ned fra i fjor. Mens det offentlige energiresultatet for 2011 landet på 210,1 GWh, er det forventet at tilsvarende post i årets energiregnskap havner på 150,2 GWh.

– Bakgrunnen for det er at fjoråret ble sterkt påvirket av en stor enkeltsak. Forsvarsbygg hadde et landsdekkende prosjekt som alene tilsvarte 150 GWh, sier Hemmingsen.

Så på tross av et lavere energiresultat i det offentlige, ser Hemmingsen og Enova likevel lysere på energieffektiviseringslysten i kommunene, fylkeskommunene og staten nå enn for bare 12 måneder siden.

Stigende interesse for EPC
En av årsakene er nye samarbeidsmodeller mellom det private og det offentlige som er i ferd med å sikre seg et fotfeste i eiendomsmarkedet.

– Vi ser blant annet at flere og flere har fått kunnskap om kontraktsmodellen EPC og velger å ta den i bruk, sier Hemmingsen.

EPC, eller Energy Performance Contracting som er det fulle navnet, er en modell for gjennomføring av lønnsomme energieffektiviseringstiltak med garanterte besparelser. En ekstern energientreprenør står for planlegging og gjennomføring av avtalte energitiltak. Reduksjonen i energikostnader dekker nedbetalingen av investeringen.

– Modellen gjør det mulig for kommunene å realisere sparetiltak som normalt ikke vil bli gjennomført, ifølge Hemmingsen.

Eksisterende bygningsmasse
Interessen er spesielt stor for å oppgradere eksisterende bygningsmasse, men også i nybyggsektoren har tallene en positiv kurve.

Tall fra januar og til og med november viser at det er kommet inn 248 søknader og totalt 221 av dem er innvilget. Disse utgjør en energimengde på 490 GWh.

I tillegg er flere omsøkte søknader inne til behandling som utgjør en energimengde på 173,4 GWh. Ifølge Enova er forventet kontraktfestet årsresultat for 2012 på 663,4 GWh.

Totalt vil det trolig fordeles over 470 millioner Enova-kroner på energieffektiviseringstiltakene i det offentlige og det private i 2012.