Advarer mot å fjerne ildsted og pipe fra nye boliger

Sprengkulden er her for fullt og allerede har mange opplevd strømbrudd rundt om i landet. – Det er uansvarlig å ikke tenke beredskap, sier Grethe Bachmann, styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme.

De siste årene har Norge opplevde både sprengkulde og mange alvorlige strømbrudd i vinterhalvåret.

Det er ikke nødvendigvis kulden i seg selv som er problem, men kulden fører ofte med seg et høyt strømforbruk. Desto høyere forbruk, desto mer utsatt er strømnettet for skader.

– At mange kun har elektrisitet til oppvarming, ser vi på som alvorlig hvis det blir strømbrudd når det er så kaldt som nå, sier Bachmann.

I framtida vil norske boliger bli tettere og enda bedre isolert enn i dag. Myndighetene og fagmiljøene vurderer nå om det er nødvendig at disse husene skal bli bygget med skorstein og ildsted.

– Norsk Varme støtter utviklingen av lavenergiboliger og stiller oss bak mange av kravene om isolasjon og varmegjenvinning, sier Bachmann

Foreningen mener likevel at det et paradoks at moderne lavenergihus krever tilførsel av strøm for å fungere. Hvis strømmen går vil disse husene verken få tilførsel av varme eller frisk luft.

–Vi er opptatt av at folk skal bygge hus med skorstein og ildsted, slik at de kan fyre med ved når det blir kaldt. Av og til er også vedfyring den eneste og beste løsningen, sier Bachmann.