Oljeeventyr ble kulturminne

Statfjord-feltet ble torsdag innviet som kulturminne på Norsk Oljemuseum i Stavanger. Riksantikvaren har valgt feltet som ett av flere viktige symboler for utviklingen av det moderne Norge.

Nå har feltet fått status som kulturminne , etter fire års forarbeid, der både oversjøiske og undersjøiske deler av anlegget er grundig dokumentert. Det er også arbeid og fritid, ulykker og dødsfall på olje- og gassfeltet. Prosjektet er et samarbeid mellom Statoil , Norsk Oljemuseum, Statsarkivet i Stavanger og Nasjonalbiblioteket i Rana.

Statfjord er et stort olje- og gassfelt som ligger på begge sider av grenselinjen mellom norsk og britisk kontinentalsokkel. Området består av feltene Statfjord, Statfjord Øst, Statfjord Nord og Sygna. Havdypet i Statfjordområdet er rundt 150 meter.

Feltet ble funnet i 1974 med tre plattformer som sto ferdige i henholdsvis 1979, 1982 og 1984, med områder for boliger, boring og produksjonsutstyr. Utbygger var daværende Mobil Exploration Norway Inc. StatoilHydro overtok driften i 1988.

Feltet skulle egentlig vært stengt på 1990-tallet, men det ligger an til at Statfjord-feltet minst kommer til å være i produksjon til 2025.