Nye krumspring rundt Munch-museet

Striden om Munch-museet fortsetter. Oslos politikere sliter med å få et budsjett på plass som blant annet kan dekke bygget og nå trekkes staten inn for å løse floken.

Etter at det onsdag ble klart at bystyrebehandlingen av saken blir utsatt, foreslår Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen at Deichmanske hovedbibliotek selges til staten i bytte mot at Oslo kommune får bruke Nasjonalgalleriet til å huse Munch-museet. Men staten har ingen planer om å selge galleriet. Tvert imot.

Samtidig foreslår Marianne Borgen (SV) å innføre eiendomsskatt i Oslo for å dekke utgiftene til å realisere kulturbyggene.

Frp står fast på at det må være et tak på 2,695 milliarder kroner for nytt hovedbibliotek og museum.

Hard nøtt

Hagen sier at Oslo-partiet var villig til å utsette kravet om å selge tomta i Bjørvika som var satt av til Lambda som kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) anser som den beste løsningen.

– Men på tross av dette var det ikke mulig å komme til enighet med byrådspartiene om et nytt budsjett. Jeg konstaterer at det bare er Frp som er villig til å senke ambisjonene for de nye kulturbyggene på grunn av kommunens vanskelige økonomiske situasjon, sier Carl I. Hagen.

Hans partigruppe får noe å bryne seg på når Bjerckes avdeling er klar til å legge fram Munch-museet for realitetsbehandling i byrådet.

I sin kvalitetssikring av rådgivningsfirmaet OPAKs utredning av Munch-alternativene på Tøyen (3) og Tullinløkka (2), konkluderer revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers ifølge Dagbladet med at kostnadsnivået for alternativene på Tøyen er 12 til 15 prosent høyere enn det OPAK konkluderte med i høst.

Den største utfordringen for Tøyen når det gjelder besøkstall er selve lokaliseringen og for Nasjonalgalleriet er den største usikkerheten om kommunen i det hele tatt kan kjøpe galleriet fra staten, fremgår det av kvalitetssikringen.

Eiendomsskatt

For å få økonomien på plass i kommunen, foreslår Sosialistisk Venstreparti å innføre eiendomsskatt i Oslo i 2014.

Marianne Borgen (SV) sier til Dagbladet at det vil gi 700 millioner kroner i inntekter det første året. Året etter vil det øke til 1,4 milliarder kroner.

– Det er relevant å koble dette til debatten om Munch-museum, ettersom Frp mener at vi ikke har råd til å realisere de eksisterende planene om både Munch-museum og nytt hovedbibliotek, sier Borgen.

SVs forslag innebærer en skattlegging av eiendommer verdt 5 millioner kroner og oppover. Hovedtyngden vil ligge på næringsbygg.

Ikke til salgs

Carl I. Hagen er lite begeistret for forslaget. I stedet vil han inngå en byttehandel med staten, slik at Deichmanske selges til staten i bytte mot at kommunen får bruke Nasjonalgalleriet til å huse Munch-museet.

At staten ikke vil selge synes han ikke er så interessant.

– Det kan bli en ny regjering etter stortingsvalget 2013, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav i Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier til Aftenposten at det ikke er noe ved dagens situasjon som tilsier at staten vurderer å legge Nasjonalgalleriet ut for salg.

– Det er sterke statlige interesser i dette området, sier han.

Blant annet ønsker Universitetet i Oslo å revitalisere området.

– Vi har en visjon om at Tullinløkka skal bli et attraktivt område der det syder av studenter, sier rektor Ole Petter Ottersen.