Nye krumspring rundt Munch-museet

Striden om Munch-museet fortsetter. Oslos politikere sliter med å få et budsjett på plass som blant annet kan dekke bygget og nå trekkes staten inn for å løse floken.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Etter at det onsdag ble klart at bystyrebehandlingen av saken blir utsatt, foreslår Fremskrittspartiets gruppeleder Carl I. Hagen at Deichmanske hovedbibliotek selges til staten i bytte mot at Oslo kommune får bruke Nasjonalgalleriet til å huse Munch-museet. Men staten har ingen planer om å selge galleriet. Tvert imot.

Samtidig foreslår Marianne Borgen (SV) å innføre eiendomsskatt i Oslo for å dekke utgiftene til å realisere kulturbyggene.

Frp står fast på at det må være et tak på 2,695 milliarder kroner for nytt hovedbibliotek og museum.

Hard nøtt

Hagen sier at Oslo-partiet var villig til å utsette kravet om å selge tomta i Bjørvika som var satt av til Lambda som kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) anser som den beste løsningen.

– Men på tross av dette var det ikke mulig å komme til enighet med byrådspartiene om et nytt budsjett. Jeg konstaterer at det bare er Frp som er villig til å senke ambisjonene for de nye kulturbyggene på grunn av kommunens vanskelige økonomiske situasjon, sier Carl I. Hagen.

Hans partigruppe får noe å bryne seg på når Bjerckes avdeling er klar til å legge fram Munch-museet for realitetsbehandling i byrådet.

I sin kvalitetssikring av rådgivningsfirmaet OPAKs utredning av Munch-alternativene på Tøyen (3) og Tullinløkka (2), konkluderer revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers ifølge Dagbladet med at kostnadsnivået for alternativene på Tøyen er 12 til 15 prosent høyere enn det OPAK konkluderte med i høst.

Den største utfordringen for Tøyen når det gjelder besøkstall er selve lokaliseringen og for Nasjonalgalleriet er den største usikkerheten om kommunen i det hele tatt kan kjøpe galleriet fra staten, fremgår det av kvalitetssikringen.

Eiendomsskatt

For å få økonomien på plass i kommunen, foreslår Sosialistisk Venstreparti å innføre eiendomsskatt i Oslo i 2014.

Marianne Borgen (SV) sier til Dagbladet at det vil gi 700 millioner kroner i inntekter det første året. Året etter vil det øke til 1,4 milliarder kroner.

– Det er relevant å koble dette til debatten om Munch-museum, ettersom Frp mener at vi ikke har råd til å realisere de eksisterende planene om både Munch-museum og nytt hovedbibliotek, sier Borgen.

SVs forslag innebærer en skattlegging av eiendommer verdt 5 millioner kroner og oppover. Hovedtyngden vil ligge på næringsbygg.

Ikke til salgs

Carl I. Hagen er lite begeistret for forslaget. I stedet vil han inngå en byttehandel med staten, slik at Deichmanske selges til staten i bytte mot at kommunen får bruke Nasjonalgalleriet til å huse Munch-museet.

At staten ikke vil selge synes han ikke er så interessant.

– Det kan bli en ny regjering etter stortingsvalget 2013, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav i Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier til Aftenposten at det ikke er noe ved dagens situasjon som tilsier at staten vurderer å legge Nasjonalgalleriet ut for salg.

– Det er sterke statlige interesser i dette området, sier han.

Blant annet ønsker Universitetet i Oslo å revitalisere området.

– Vi har en visjon om at Tullinløkka skal bli et attraktivt område der det syder av studenter, sier rektor Ole Petter Ottersen.

Powered by Labrador CMS