Bedre helse på byggeplassen

Muskel- og skjelettlidelser står for halvparten av sykefraværet i bygg- og anleggsbransjen. Nå er det utviklet et nytt dataverktøy som skal få ned langtidsfraværet.

Ergonomiportalen.no ble lansert under HMS-konferansen på Lillestrøm denne uken. Tjenesten gir tips og råd til forebygging av muskel- og skjelettplager, samt en oversikt over riktige hjelpemidler som kan gjøre arbeidsdagen enklere.

– Ansatte med muskel- og skjelettlidelser blir ofte uføretrygdet etter lange sykemeldingsperioder. Det ville være en fordel for alle – både enkeltmennesket, arbeidsmiljøet, økonomien i den enkelte virksomhet og samfunnet for øvrig om de kunne forbli i arbeid, sier Lene Jønsson i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).

Med dette som bakteppe har EBA sammen med Fellesforbundet stått bak prosjektet for å få utviklet Ergonomiportalen.no. Portalen inneholder skreddersydd materiale for alle yrkesgrupper innen bygg og anlegg, f eks tømrer, betongarbeider, maskinfører, stillasmontør, taktekker etc.

HMS-rådgiver Thomas Karlsen i Bedico HMS har vært prosjektleder for utviklingen av Energiportalen. Han gir Byggeindustrien en kjapp innføring i portalens innhold:

På nettsidene kan man få en oversikt over ergonomiske hjelpemidler som kan gjøre arbeidsdagen lettere – tilpasset det enkelte fag/yrkesgruppe. Det er også lagt ut HMS-filmer relatert til ergonomi. I tillegg kan man teste seg selv gjennom quiz.

– Alt materiale kan skrives ut, slik at man kan ta det med ut på byggeplassen. Det er også stoff til å risikovurdere egen arbeidsplass, samt en vibrasjonskalkulator som gjør det enklere å risikovurdere håndholdt verktøy, forteller Karlsen.

Ergonomiportalen er basert på veiledning 531 om tungt og ensformig arbeid, som går inn under forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

– Vi håper Ergonomiportalen blir et viktig bidrag for å få redusert langtidsfraværet for bygg- og anleggsbransjen. Portalen blir lansert nå, selv om ikke alle fag er ferdige før sommeren 2013, sier Lene Jønsson.

Styringsgruppen for prosjektet har bestått av Hein Nilsen fra Fellesforbundet, Roar Skjetne fra BNL, Helge Haukeland fra Arbeidsmandsforbundet, Anne Langedrag fra Arbeidstilsynet, Dag Henning Bredesen fra NCC, EBAs HMS-utvalg  og Lene Jønsson fra EBA.

Prosjektet er støttet av Fondet for regionale verneombud. Målsettingen er at virksomheter innen bygg og anlegg skal benytte materialet i sitt forebyggende HMS-arbeid for å redusere belastningsplager og skader.

Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund og Byggenæringens Landsforening (BNL) har en avtale om felles strategi om sykefraværsarbeid (IA). Etter denne avtalen inngår et samarbeid om å redusere skader og belastninger som fører til ulykker og sykefravær.

Her kan du teste ergonomiportalen.no.