Rydd opp i departementene

Vi mener at Regjeringen nå må ta en alvorlig gjennomgang av departementsstrukturen her i landet. 22.juli-kommisjonen har avdekket så mange svakheter med dagens styringsmodell at man kan bli skremt av mindre.

Men en ting er inndelingen av departementene. En annen og langt viktigere sak er holdningene til mange av dem som sitter både i politisk ledelse og de som leder byråkratiets maktapparat.

Vi er redd for at de rødgrønne ikke har verken evne eller vilje til å rydde opp. Har de hatt evne og vilje burde mye vært gjort for lenge siden. Da hadde vi kanskje også unngått en del av de tragediene vi har sett. Og da tenker jeg på mange forhold i samfunnet.

Nå snakkes det om å opprette et Boligdepartement. Vi tror at byggenæringen ville vært tjent med at alle bolig- og utbyggingssaker ble løftet ut av Miljøverndepartementet og over i Kommunal-og Regionaldepartementet. Da kunne man i veldig mange byggesaker spart uendelig mye tid. Vi er overbevist om at dette også kunne få fart på boligbyggingen.

I dette ligger også at alle plansaker som dag ligger i Miljøverndepartementet og som gjelder utbygging av samferdsel og infrastruktur, burde vært tatt vekk fra Miljøverndepartementet.

Andre snakker om å dele oppgavene i Justisdepartementet i et rent Justisdepartement og et Innenriksdepartement.

Det at vi fortsatt har et rent Landbruksdepartement og et rent Fiskeridepartement for næringer som i dag bare omfatter en brøkdel av Norges befolkning er også sært. Tiden er overmoden for å samle alle næringer i Næringsdepartementet.

Færre departement og færre statsråder vil kunne gi en mer effektiv Regjering.

Det å rydde opp i departementstrukturen bidrar også til å få vekk mye folk som i dag lager mange problemer for at samfunnsmaskineriet skal og må gå på høygir. I dag er det altfor mange stillinger i byråkratiet. Det koster også skjorta.

Vi trenger ikke flere departement, vi trenger færre.

Det trengs også en alvorlig opprydding nedover i systemet i mange sektorer. Fjerner man fylkesmennene også vil man merke fremskrittet over natta.