H og Frp kritiserer bompengebruk

Høyre og Fremskrittspartiet er fornøyd med at regjeringen øker bevilgningene til veibygging, men synes det er å lure bilistene at en stadig større del av regningen veltes over på dem.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, mener at store veiprosjekter står på vent fordi regjeringen ikke vil bruke alternative måter å bygge veier på. Frps finanspolitiker Ketil Solvik-Olsen viser til at det i år bygges 11 kilometer motorvei og at det neste år skal bygges 15 kilometer.

– Og dette skal være en storsatsing? Beklager, jeg blir ikke imponert, sa Solvik-Olsen i ordskiftet etter at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i finanstalen hadde presentert regjeringens prioriteringer i 2013.

Reaksjonene på statsbudsjettet viste at alle snakket for seg. De ulike partiene synes det blir gjort for lite for deres respektive kjerneområder.

– Dette er en regjering med et helt ufattelig handlingsrom. De kan legge på der de ønsker. Og det er tydeligvis ikke på områder som kamp mot fattigdom og styrking av kunnskap og høyere utdanning, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Løftebrudd
KrF etterlyste også tiltak mot fattigdom og beskyldte regjeringen for løftebrudd når det gjelder bygging av omsorgsplasser. Høyres Bent Høie betegnet dette som en valgkampbløff, som nå blir framført for andre valg på rad.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviste beskyldningene og sa at arbeidet er i rute

– Opposisjonens påstander skyldes en grunnleggende misforståelse. Det ble aldri lovet 12.000 nybygde omsorgsplasser. En del institusjoner blir modernisert med dusj og enerom, mens det i andre tilfeller bygges nytt. De 12.000 plassene er en kombinasjon, presiserte statsministeren.

Sanner støtter regjeringens begrunnelse for at oljepengebruken «bare» utgjør 3,3 prosent av oljefondet, mindre enn de 4 prosentene, tilsvarende avkastningen, som er satt som tak for bruk av oljepenger.

– Men én ting er størrelsen på bruken av oljepenger, noe helt annet er innretningen. Høyre mener at regjeringen velger det som er behagelig på kort sikt, som to ukers ekstra pappaperm, men skyver foran seg grunnleggende utfordringer som fallende konkurransekraft og tiltak for å motvirke svekket produktivitet, sa Sanner.

Dekker over
Solvik-Olsen aksepterte ikke resonnementet bak handlingsregelen. Som partiets hovedtalsmann innen økonomi og finans, gjentok han kritikken mot at regjeringen ikke skiller mellom forbruk og investeringer.

– Regjeringen skryter av at det skal brukes 100 milliarder kroner på infrastruktur, men snakker ikke like høyt om at det gjelder en tiårsperiode. Dessuten skal om lag halvparten av det som går til vei neste år, dekkes gjennom bompenger. Budsjettet er profilløst. Det smøres tynt over hele landet for å skjule hull og svakheter, sa Solvik-Olsen.

Det korte ordskiftet i stortingssalen etter Johnsens tale og de mange kommentarene i Vandrehallen ble en slags reprise på den to dager lange trontaledebatten som gikk torsdag og fredag.

Stoltenberg utfordret igjen Høyre og Frp til å legge fram en felles forståelse av handlingsregelen, skattenivået og områder der det skal kuttes.

– Høyre snakker om 25 milliarder i skattelette, mens Frp er oppe i 100 milliarder. Det ville være lettere å tro på Høyres forsikringer om at partiet er en garantist for ansvarlig økonomisk politikk, dersom velgerne fikk vite hva de to partiene skal gjøre sammen, sa Stoltenberg.

Han framholdt at punktene i Soria Moria-II «i all hovedsak» er innfridd og satt ut i livet. Noe er overoppfylt, noe gjenstår, men det meste er i rute.